Francuska skijališta već imaju u ponudi aranžmane za naše turiste. Gosti iz Srbije vole Tri doline, ali i Sen Vensan, Le Soz, Auron i Isolu 2000. Tu su i prelepi dvorci, Pariz, Azurna obala…

Francuski Alpi (Wikipedia Commons / Ymaup)

Hotelijeri, turistički radnici i agencije južnih francuskih Alpa – uveliko misle na zimu. Iako nam tek predstoji odmor na moru, planinama ili u banjama, tradicionalno poslovni i gostoljubivi Francuzi već su počeli da promovišu svoja skijališta.

O njihovoj ponudi, cenama, stazama i raznovrsnoj zabavi bilo je reči i na ovonedeljnom, velikom skupu turističkih agencija Centralne Evrope u Beču, kojem su prisustvovali i predstavnici naših agencija.

– Francuska je, kao ski-destinacija, veoma tražena među gostima iz Srbije – potvrdila je za “Novosti” Corinne Foulljuier, direktor “Atout France, Austria&Central Europe”. – Stotine kilometara najkvalitetnijih skijaških staza, dobri putevi i prevoz, hoteli koji se nalaze u blizini staza, brze žičare, šestosedi na koje se čeka samo nekoliko minuta, povoljne cene – samo su neki od razloga zbog kojih se ljubitelji skijaških veština iz Srbije opredeljuju za francuska skijališta. Mnogi vole da to bude u severnim Alpima, ali je sve više onih koji bi da uživaju i na padinama južnih Alpi.

Među odredištima koja gosti iz Srbije vole su čuvene Tri doline. Oni koji su tamo boravili tvrde da je sve bilo onako kako su i želeli: najkvalitetnije staze, moderni hoteli, dovoljno zabave, pristupačne cene, mogućnost da se šeta kraj staza…

Na skupu u Beču bilo je izlagača iz mnogih francuskih regija. Svoje zimske programe promovisale su turističke agencije, hoteli, skijališta, prevoznici i kulturne institucije. Svi oni predstavili su lepote i mogućnosti južnih Alpa i svoje planinske centre: Pra Lu, Le Soz, Pi Sen Vensan, Var, dolina Ser Ševalije, Auron i Isola 2000.

– Skijališta na južnim Alpima imaju dugačke i široke staze, pogodne za sve vrste skijanja – podsetila je Corinne Foulljuier. – Ovde su zastupljeni alpsko skijanje, skijaško trčanje i nordijsko skijanje, i za početnike i za najiskusnije skijaše.

Milan Spasić, direktor beogradske agencije “Master holidejs”, potvrdio nam je, na skupu u Beču, da naši turisti rado putuju na skijanje u Francusku.

– Krajem jula ili početkom avgusta započećemo prodaju aranžmana za skijanje u Francuskoj u januaru, i to s popustima i do 20 odsto, kao “ultra first minute” – preporučuje Spasić. – Paket-aranžman podrazumeva autobuski prevoz, smeštaj u apartmanima i ski-pas. Jedini na našem tržištu imamo paket-aranžman u trajanju deset noćenja od 4. do 14. januara. To je vreme školskog raspusta, tako da će i cene tada biti povoljne. Žičare se tamo nalaze veoma blizu apartmanskih rezidencija, a staze su dugačke od 120 do 180 kilometara. Drugi povoljan period za boravak naših turista u francuskim skijaškim centrima je u martu. Aranžmani su sa sedam noćenja, snega i tada ima u izobilju, a dani su duži i ima puno sunca.

Francuska nema u ponudi samo skijaške centre. Prelepi su i njeni dvorci, uvek raskošni Pariz, mondenska odmarališta na Azurnoj obali, gde je u ponudi apartmanski i hotelski smeštaj, vinogradarski rejoni, kao i mnoštvo kulturnih manifestacija. (Novosti)