U narednih nekoliko dana turističke delegacije iz celog sveta prisustvovaće konferenciji o turizmu na rekama koja se održava u našoj prestonici.

Beograd (foto mojasrbija.org)

Brod “River Art” kreće iz luke Beograd na dvodnevno putovanje – konferenciju “Održivi turizam na destinacijama kopnenih voda” koje organizuje Ministarstvo finansija i privrede u saradnji sa Svetskom turističkom organizacijom Ujedinjenih nacija (UNWTO) i Dunavskim centrom za kompetenciju (DCC).

Na konferenciji će učestvovati oko 130 visokih zvaničnika iz oblasti turizma iz raznih delova sveta, saopštili su organizatori.

Brod će ploviti od Beograda, preko Kostolca (Viminacijuma), Donjeg Milanovca i područja Đerdapa.

Biće to prilika za nadležne i stručnjake da se upoznaju sa primerima najbolje prakse i kreiranja partnerstva u oblasti razvoja turizma na kopnenim vodama, ali i šansa da Srbija, kao domaćin, predstavi svoje bogate potencijale i postignute rezultate u razvoju turističke ponude u ovoj oblasti.

Pored radnog dela konferencije, učesnici će imati priliku da kroz plovidbu Dunavom posete i neke od najznačajnijih turističkih lokaliteta u Srbiji – Lepenski Vir, Viminacijum, Tabula Trajana, Đerdapsku klisuru i druge.

Konferencija je inače uvod u 95. sednicu Izvršnog saveta UNWTO, koja će biti održana u Beogradu od 27. do 29. maja 2013. godine.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija zadužen za turizam, Goran Petković, rekao je nedavno da je za učešće na ovom skupu prijavljeno 30 delegacija, koje će predvoditi 13 ministara kao i najviši državni zvaničnici u oblasti turizma iz celog sveta.

Na beogradskom skupu, kako je najavljeno, biće utvrđen predlog za izbor generalnog sekretara Svetske turističke organizacije za naredni mandatni period od četiri godine.

“Kada je reč o turizmu, Beograd će narednih nekoliko dana biti najvažniji grad na svetu”, zaključio je Petković. (Mondo)