Osim činjenice da su pomenute grupe, svaka na svoj način, obeležile istoriju popularne muzike, njih vezuje još jedan detalj – pravi su magneti za turiste iz celog sveta.

Liverpul (flickr by Friar’s Balsam)

Svoja vrata u švedskoj prestonici otvorio je veliki ABBA muzej, posvećen četvercu koji je pesmama osvojio svet. Muzej je postao centralna atrakcija onih turista koji obilaze destinacije zbog svoje ljubavi prema muzici i muzičarima.

Tako operateri osim pomenutog muzeja, svim ljubiteljima grupe ABBA preporučuju i obilazak zgrade gradske opštine, gde je Beni Anderson nastupao prvi put. Ne treba propustiti ni zdanje kraljevske opere u kojem su Agneta i Ani-Frid svojevremeno izvodile “Dancing Queen” pre venčanja kraljice Silvije i kralja Gustava, ali ni hotel Šeraton koji je svoje mesto u ABBA turi zaslužio učešćem u dokumentarcu “ABBA: the Movie”.

Još jedna nezaobilazna destinacija za ljubitelje “istorije po notama” svakako je Liverpul, kolevka legendarnih liverpulskih buba, poznatijih pod imenom The Beatles. Čini se da svaki kutak Liverupla krije po jednu priču o Polu Makartniju ili Džonu Lenonu, da svaki tamnošnji stanovnik poznaje nekoga ko poznaje Ringo Stara ili Džordža Harisona.

Ljubitelji vodiča mogu svoju avanturu da otpočnu uz “Beatles Story”, dok će ih audio snimcima kroz grad voditi glas Lenonove sestre Julije. Oni koji žele sami da lutaju, mogu da posete “Cavern Club” u kojem redovno nastupaju tribjut bendovi, ili pak “Casbah Coffee Club” gde je slavni četverac prvi put svirao, sa tadašnjim bubnjarem Pitom Bestom. Nezaobilazna stanica mogla bi da bude i “Strawberry Fields” o kojoj su pevali u pesmi “Strawberry Fields Forever”.

Ipak, čini se da osim Liverpula, fanovi Beatlesa mogu na svakom meridijanu da se sretnu sa njihovim tragovima. U Londonu tura “London Beatles Walks” vodi zainteresovane na neobično muzičko putovanje, dok hotel Hilton u Amsterdamu čuva uspomenu na demonstraciju Lenona i Joko Ono “Bed-in for Peace” iz 1969. godine. Čak je i Fidel Kastro na Kubi otkrio spomenik Lenonu u jednom od parkova Havane koji nosi njegovo ime, a najnovija u nizu atrakcija je toranj “Imagine Peace Tower” u Rejkjaviku

Britanska prestonica kao jedna od najvažnijih tačaka na mapi popularne muzike krije brojne tajne vezane za legendarne muzičare, od Džimija Hendriksa i benda The Rolling Stones do zvezda dvadeset prvog veka kao što je Ejmi Vajnhaus. Tura “London Rock Music Tour” jedan je od dobrih načina da otkrijete London sa prizvucima rokenrola.

U Mančesteru pak možete hodati stopama bendova kao što su Oasis, The Stone Roses i Joy Division, a osim brojnih tura posvećenih pojedinačnim “imenima”, brojne zanimljive podatke možete pronaći na sajtu “Manchester Music Tours” .

U Irskoj svakako vredi posetiti Belfast i zaviriti u mesta koja su svojim delom zauvek obeležili U2, Thin Lizzy, Smiths, Boomtown Rats, Snow Patrol… I ovde postoji više ruta, koje su prilagođene najrazličitijim muzičkim ukusima, a na vama je da odaberete onu koja vas najviše privlači.

Berlin je odličan izbor za one koji žele da otkriju svet rok legendi poput Dejvida Bouvija i Igija Popa. “Fritz Music Tours” nudi obilaske grada sa akcentima na sva ona mesta koja su važna za pomenute muzičare, uključijući i kultni Hansa studio.

Oni koji prelaze na drugu stranu Atlantika, kao prvu muzičku stanicu mogu da odaberu Njujork, u kojem se na svakom ćošku još uvek nalaze Bob Dilan, The Clash, Tha Ramones… Dilan je prvi put u Njujork došao 1961. i to baš u Grinvič Vilidž, pa odatle kreće i najveći broj obilazaka “njegovog Njujorka”.

Uglavnom se obilazi kultno mesto “White Horse Tavern” koje u svojim zidovima još čuva miris ne samo Dilana već i mnogi drugih muzičara i bit pesnika. Turisti često posećuju i “Hotel Chelsea” gde su osim Dilana boravili i Dženis Džoplin, Peti Smit, Leonard Koen…

Memfis je zauvek obeležio “kralj” Elvis Prisli, a u tom gradu smešten je i muzej “Rock ‘n’ Soul Museum”. Srce kantri muzike, južnjački Nešvil, destinacije je za fanove Henka Vlijamsa, Petsi Klajn ili Doli Parton.

Sijetl, čuvena prestonica grandža, poseduje muzej “EMP” u kojem se čuvaju uspomene na bendove kao što su Nirvana i AC/DC, ali i muzičare poput Džimija Hendriksa i Brusa Springstina. Kurt Kobejn ima i svoj memorijalni centar u Vireta Parku, dok studio “London Bridge” pamti dane kada su ti snimali Soundgarden, Pearl Jam, Alice in Chains… (B92 / Daily Telegraph)