Aranžmani za prvomajske praznike u Moskvi i Sankt Peterburgu prodati su još u martu, jer je Rusija ponovo postala jedno od najtraženijih odredišta.

Moskva (foto: mos.ru)

U zemljama zapadne Evrope simbol za Uskrs su zečići i čokoladna jaja, ali u Rusiji, to je pravi praznik za dušu i oči. U čuvenom pozorištu Marinski, ovogodišnji uskršnji festival, koji traje od 5. do 16. maja, posvećen je bici kod Kurska, koja se dogodila pre 70 godina. Koncerti u slavu ruske vojne strategije održavaće se u nekoliko gradova, a u muzici vrhunskih umetnika uživaće i turisti koji doputuju u Moskvu.

Mnogi Rusi poste, a prvi dan Uskrsa slave uz bogatu trpezu. Na stolu obavezno treba da se nađe kolač kulič, koji se pravi od jaja, margarina i šećera u prahu, a koji je često lepo oslikan, poput uskršnjih jaja. Uoči Uskrsa u svim radnjama može se kupiti ovaj ukusni kolač koji Rusi, pre nego što ga pojedu, odnesu u crkvu. Turistima je uvek zanimljivo kada nedaleko od supermarketa zateknu sveštenike koji “blagoslove kolač”.

Rusi se okupljaju u crkvi oko 23 časa uoči Uskrsa, a malobrojni srećnici u Hramu Hrista Spasitelja doživeće nezaboravno iskustvo – trenutak kada u ponoć počnu da zvone zvona i sveštenici otvore vrata ikonostasa.

Nekoliko grupa turista iz Srbije uživaće u lepim prolećnim danima u Sankt Peterburgu i Moskvi. Sankt Peterburg je osnovao Petar Veliki 1703. godine na ušću Neve u Baltičko more.

Do 20. veka to je bila prestonica Rusije, značajan evropski centar i najznačajnija ruska luka na Baltiku. Sankt Peterburg ima pet miliona stanovnika, a staro gradsko jezgro je pod zaštitom Uneska. Turisti iz Srbije šetaće Nevskim prospektom, videće Dvorski trg, Admiralitet, Vasiljevsko ostrvo i Kazanjski sabor. Posle Petropavlovske tvrđave, uživaće i u hramu umetnosti Jermitažu, ruskom Versaju.

Moskva će od 1. do 9. maja biti u prazničnom duhu, jer će ovogodišnji Dan pobede biti spektakularniji nego inače. U Moskvi živi 12 miliona ljudi, a naši turisti će najviše vremena provesti u Kremlju, koji je od 1703. godine političko središte Rusije i u kojem se nalazi kolekcija Faberžeovih jaja.

Osim Crkve Vasilija Blaženog, turisti će videti i Hram Hrista Spasitelja, Baljšoj teatar, Vrapčeva brda, ali i muzej Borodinske bitke. (Novosti.rs)