“Hej, mala, može kafica?”, ovako se stjuardesama obraćaju neupućeni i nepristojni putnici koji ne znaju da postoji dugme iznad sedišta za komunikaciju sa kabinskim osobljem.

Foto: flickr.com / ultragr

Bez obzira na to što se tokom leta služe topli i hladni napici i hrana, avion nije kafana i kabinsko osoblje ne treba tretirati kao konobare.

Ako vam treba nešto od stjuardese, možda samo nešto da je pitate, potražaite iznad svog sedišta dugme sa nacrtanim čovečuljkom, ili drugim sličnim simbolom, pritisnite ga i strpljivo sačekajte da vam se neko od kabinskog osoblja obrati. Niste jedini na tom letu, ko zna koliko još putnika u istom trenutku želi vodu, sendvič, odgovor na pitanje koliko još ima vremena do sletanja…

Nema potrebe da mašete, zviždite, ustajete sa sedišta. Nemojte ni zloupotrebljavati dugme za komunikaciju sa stjuardima i stjuardesama, koristite ga baš kada je neophodno.

Služenje pića i jela nije jedina obaveza kabinskog osoblja. Oni brinu i o vašoj bezbednosti, higijeni, redu i miru u avionu tokom leta.

Vežite se i opustite, ali ne baš kao u kafani. “Mala, daj još jednu turu”, ili “Majstore, silazim na sledećoj”, su “šale” koje na nekoliko hiljda metara nikome neće biti smešne. (Mondo)