Cene odmarališta u Algarveu (pokrajina u Portugalu) i Španiji dosta su opale u poslednjih godinu dana, navodi se u istraživanju koje je sproveo Post Office.

Algarve (foto: flickr by Sue Elias)

Cene turističkih mesta na ovim područjima opale su za 4,5 posto u odnosu na april 2012. godine. Post Office Holiday Costs Barometer istražio je cene odmora u različitim evropskim područjima i otkrio kako Albufeira u Portugalu ima najniže cene.

Prosečna cena deset proizvoda u odmaralištima uz obalu, uključujući flaširanu vodu, sunčane kreme i cigarete iznosi 54,13 evra. Sledeća najjeftinija destinacija je Torremolinos u Costa de Solu u Španiji, gde prosečna cena istih proizvoda iznosi 54,15 evra. Treće najjeftinije mesto je Javea u Costa Blanci (Španija) s prosečnom cenom od 55,07 evra.

Inače, u celoj Španiji cene su opale za 20 posto, a u Algarveu za 15 posto u poslednjih godinu dana. Cene su snižene kako bi privukli turiste da se vrate u odmarališta.

Bugarska je na četvrtom mestu. Prosečne cene u odmaralištima na obali Crnog mora iznose 55,26 evra. Egipat je takođe dobar izbor, navode istraživači. Cene u Sharm el Sheikhu su opale za 17 posto u odnosu na prošlu godinu.

U SAD izdvaja se Florida koja je snizila cene za 4,1 posto. (Klix)