Banja pod Ozrenom ove godine spremna da ugosti rekordan broj posetilaca. U ponudi i velnes centar. Lane zvanično 60.000 turista…

Sokobanjski akvapark (foto: akva-park.soko-banja.org)

Oplemenjena novim sadržajima uz lekovite darove prirode i tradicionalno gostoprimstvo, banja pod Ozrenom, ovogodišnju turističku sezonu dočekuje spremnija nego ikada. Bez obzira na sve tanje džepove građana, turistički poslenici sa puno optimizma očekuju bar za trećinu više gostiju nego lane, kada je ovde lek za dušu i telo zvanično potražilo 60.000 gostiju i bar toliko ilegalaca.

Velelepni akva-park, otvoren prošlog leta, u međuvremenu je obogaćen novim sadržajima. Dnevno može da primi oko 2.000 kupača, pa se ovo ulaganje pokazalo kao pun pogodak za srpsku Švajcarsku, kako je svojevremeno Jovan Cvijić nazvao Sokobanju. Ponudu će upotpuniti i novoizgrađeni velnes centar na površini od oko 2.000 kvadrata. Domaćim i stranim gostima na raspolaganju su dva izuzetna sadržaja koja su decenijama nedostajala Sokobanji, i trebalo bi da upotpune turističku ponudu i produže sezonu. Jedna od najvećih prednosti velnes centra je što koristi termo-mineralne izvore temperature 39 stepeni.

Akva-park zajedničkim sredstvima izgradili su država i Sokobanja, a u velnes centar je investirao povratnik iz Švajcarske, Dragiša Milojević, koji je svoj kapital uložio i u banju „Ždrelo“ kod Petrovca na Mlavi i, kako kaže, nije se pokajao, jer ga je banja pod Ozrenom očarala.

– Uz od davnina poznate prirodne darove, lekovitu vodu i vazduh, učinili smo sve da naši gosti i ove sezone osete blagodeti banje – kaže direktor Tirističke organizacije Sokobanja, Bratislav Majkić.

U banji pripremaju i izuzetno bogat kulturni program, za goste i meštane, uz mnogobrojne tradicionalne manifestacije od „Zlatnih ruku“ (pripremanje tradicionalne narodne kuhinje) do „Prve harmonike“. Gostima su dostupna izletišta i sportski tereni, kao i izleti do vrhova Rtnja i Ozrena.

– Potrudili smo se da goste u novom ruhu dočekaju uređene javne površine, trotoari, bolja rasveta, saobraćajna i turistička signalizacija – kaže predsednik opštine Dimitrije Lukić, koji se takođe nada da će akva-park i velnes centar napuniti Sokobanju.

Po rečima Vojkana Nikodijevića iz „Soko info“, ove sezone se očekuje i veliki broj Rusa u Sokobanji, koji su kako kaže, sasvim slučajno otkrili i zavoleli ovo turističko mesto i u njemu pronašli svoj kutak za odmor.

Po tradiciji, za predstojeće prvomajske i uskršnje praznike očekuje se krcata banja, jer ovde u te dane dnevno zna da bude i po 20.000 ljudi iz svih krajeva Srbije i inostranstva, a baš 1. maja, za njih će svirati i pevati bend „Neverne bebe“. (Novosti)