Resavska pećina kod Despotovca, jedno od najlepših prirodnih bogatstava Srbije, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom, biće za predstojeće praznike otvorena s punim radnim vremenom.

Resavsku pećinu je od zvaničnog otvaranja 1. aprila, do sada posetilo oko 4.500 turista. Cena ulaznica će biti ista kao i radnim danima, 350 dinara za odrasle i 300 dinara za učenike, a radno vreme pećine je od 9 do 20 sati, sa vodičem od 9 do 17 sati.

Prošle godine Pećinu je posetilo 37.000 gostiju sa plaćenom ulaznicom.

Resavska pećina je od 2010. godine, kao spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA, a prošle godine je obeležila 40 od otvaranja za turiste i 50 godina od otkrivanja.

Resavska pećina je za turiste otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara.

Turistički radnici Despotovca, u okviru posete Resavskoj pećini nude i turističku turu – srednjovekovni manastiri: Manasija, Ravanica, Muzej ugljarstva Senjski rudnik, turistički kompleks Lisine sa vodopadom Veliki buk, najvišim u Srbiji.

U Resavskoj pećini turistička sezona traje do 15. novembra. (Mondo)