Najveća kraljevska palata na svetu ugrožena je zbog sve češćih napada vandala, a oštećenja koja ostavljaju dovela su do toga da gradonačelnik pozove italijansku vojsku da je štiti.

Foto: Tango7174 – Wikimedia Commons

Reggia de Caserta, nekadašnja kraljevska rezidencija, polako propada zbog neobazrivih turista i zuba vremena.

Palata koja se nalazi u Kaserti, 30 kilometara severno od Napulja, ima 1.200 soba, više od dvadeset apartmana i ogromni park sa vodopadima i vrtovima, slike i skulpture koje već vekovima očaravaju poznavaoce umetnosti.

Gradnja započeta sredinom 18. veka za Burboske kraljeve Napulja trajala je skoro sto godina, budući da je njen arhitekta Luiđi Vantijeli želeo da bude konkurencija Versaju.

UNESCO ju je 1997. proglasio svetskom kulturnom baštinom i opisao je kao “labudovu pesmu spektakularne umetnosti Baroka”.

Reggia de Caserta poslužila je kao kuća kraljice Amidale i kraljice Džamile u poslednjoj trilogiji “Star Wars”. Takođe, bila je scenografija za deo filma “Angels and Demons”, a “glumila” Vatikan u “Mission Impossible III”.

Uprkos holivudskoj slavi, svake godine je posećuje po 50.000 turista manje, zbog slabog održavanja. Godišnji budžet od 500.000 evra za održavanje nije dovoljan za neophodne popravke, niti pokriva potrebno obezbeđenje.

Grafiti su vidljivi na svim uglovima palate, mermerni stubovi polako popuštaju zbog zarđalih čeličnih nosača, a česte su i krađe građevinskog materijala.

Nedostatak sigurnosnih kamera smatra se glavnim razlogom za veliki broj požara koji su se u poslednje vreme javljali u dvoru, a zatvoreni teatar u njemu zatvoren je duže od decenije.

Sada gradonačelnik Kaserte Pio del Gaudio zahteva pažnju italijanske vlade i traži 24-časovnu zaštitu policije. Lokalni kustosi krive turiste za većinu oštećenja, jer nemaju poštovanja prema ovom mestu.

“Propadanje je posledica nemarnosti hiljada ljudi koji dolaze iz okolnih mesta”, rekla je Paula Rafaela David, nadzornik za kulturno nasleđe Kaserte. (Daily Mail)