Na obali Nešatela, najvećeg jezera u potpunosti smeštenog u Švajcarskoj, smestilo se istoimeno mesto, ujedno i sedište kantona koji se, takođe zove Nešatel.

Foto: vmk.olga / Flickr.com)

To je gradić sa nešto više od 30.000 stanovnika, što ga svrstava među dvadesetak najmnogoljudnijih gradova u Švajcarskoj. Prepoznatljiv je po karakteristično žutim zgradama, što je posledica korišćenja kamena peščara u njihovoj izgradnji.

Nastao je širenjem iz “novog dvorca”, po kojem je i dobio ime Nešatel (Neuchatel ili Neuenburg).

Ovaj dvorac, sagrađen krajem 10. veka, bio je poklon kralja Rudolfa Drugog od Burgundije supruzi.

Obnovljen je u 15. i 17. veku i danas je sedište kantonalne vlasti. Dvorac je prepoznatljiv po brojnim većim i manjim tornjevima, među kojima se posebno ističu dva koja pripadaju glavnoj gradskoj crkvi.

U jednoj od mnogobrojnih uličica nalazi se i Tur de Diese, toranj prepoznatljiv po crvenom časovniku koji se nalazi na njemu. Izgrađen je u desetom veku u svrhu zaštite dvorca.

Dvorac je idealna polazna tačka za razgledanje grada, jer se nalazi na visini s koje se pruža odličan pogled na mesne krovove, jezero i okolne planine, pa se s nje može polako spuštati i tokom šetne videti brojne znamenitosti.

Jedan od prepoznatljivih simbola ovog grada su brojne fontane, karakteristične po šarenim i zanimljivim skulpturama uz koje se nalaze.

Nešatel je grad s mnogo različitih kulturnih institucija. U njemu se nalaze Muzej istorije, umetnosti i automata Jaquet-Droz, Prirodnjačko-istorijski muzej, Etnografski muzej, La Maison du Concert, staro gradsko pozorište iz 18. veka i druge institucije.

Tu je i muzej Latenijum, od centra grada udaljen nekoliko kilometara, koji je posebna atrakcija.

Latenijum je kompleks sa arheološkim parkom i muzejom u kojem se posetiocima na vrlo zanimljiv način prikazuje život lokalnog stanovništva od Gvozdenog doba sve do Srednjeg veka.

Nešatel je i grad gastronomije – poznat je po svojim vinogradima i kvalitetnim vinima. Mnogima će ipak privlačnija biti jedna slatka “tajna” a to je da je Nešatel mesto u kojem je Filip Šukard 1825. godine otvorio svoju prvu prodavnicu i udario temelje preduzeća koje je 76 godina kasnije na tržište lansiralo najpoznatiju evropsku čokoladu – prepoznatljivo ljubičastu “Milku”.

Nešatel je poznat po svom univerzitetu i fudbalskom klubu.

Grad je centar visoke i mikrotehnološke industrije.

Istorija
Nešatel se prvi put pominje 1011. godine. Lokalni knezovi upravljali su ovom teritorijom sve do 1458, kada postaje posed dinastije Orleans-Longueville koja njim upravlja sve do 1707. godine. Posle toga vlast preuzimaju pruski kraljevi u čijim je rukama Nešatel bio sve do 1848. Grad i kanton deo su Švajcarske od 1814. godine.

Grad je bio poznat po latinskim nazivima Novum Castelum, Novum Castrum, Neocomun, Neufchastel, a sredinom 18. veka dobio je današnji oblik Nešatel (Neuchatel). Svi ovi nazivi imaju jedno značenje – novi dvorac. (Glas srpske)

Usluge i cene
Prenoćište od 40 evra
Brza hrana od 4 evra
Piće od 3 evra
Kafa od 2 evra