Srbija može da se pohvali sa čak 1.500 pećina, koje obiluju prelepim stalaktitima i stalagmitima, što predstavlja izuzetan potencijal za razvoj speleološkog turizma, ali je samo oko 10 odsto pećina istraženo, a tek nekoliko otvoreno za turiste.

U najposećenijim pećinama Srbije, zvanično je počela turistička sezona, a neke će svoje kapije otvoriti za posetioce 1. maja. Turisti već mogu da posete Resavsku pećinu kod Despotovca, čijih je 800 metara, još od 1972. godine uređeno i otvoreno za posete.

Ona je najposećenija i kroz nju godišnje prođe oko 40.000 gostiju, koji imaju priliku da se dive vajarskom delu prirode, nastalom u proteklih 45 miliona godina.

Posetioci mogu u okolini da obiđu i manastire Manasiju i Ravanicu, kao i Muzej ugljarstva Senjski rudnik. Kako je navedeno na sajtu www.visitserbia, cena posete pećini je 300 dinara za odrasle i 250 za učenike i penzionere, a organizovani obilazak sa vodičem je od 9.00 do 17 sati.

Najveća turistička pećina u Srbiji je Rajkova pećina, sa kanalima u dužini od 2.304 metra. Nalazi se u blizini Majdanpeka, a spada u jednu od pećina koje poseduju najlepši i najbogatiji pećinski nakit.

Gosti mogu u blizini da obiđu i Lepenski vir, đerdap i Kapetan Mišin breg. Cena ulaznice je 150 dinara po osobi, a radno vreme je od 9.00 do 17 časova. U pećini Ceremošnja, kod Kučeva, nekada su se sakrivali odmetnici, u njoj su pronađeni ostaci pećinskog medveda, a u njoj se nalazi i monumentalna vajarska kompozicija “Na večnoj straži“.

U tom kraju, turisti se mogu upoznati i sa starim, zaboravljenim zanatima i narodnim običajima, isprobati homoljski sir i med. Grupa od 130 Zlotskih pećina, ukupne dužine od blizu 8.000 metara najveća je grupa istraženih pećina u Srbiji.

One se nalaze se u okolini sela Zlot, kod Bora, u kojioj je otkriveni i prisustvi praistorijskog čoveka. Pećina Vernjikica je sa Lazarevom pećinom povezana uređenom pešačkom stazom, sa visinskom razlikom od 164 metra.

Najveća atrakcija je dvorana “Koloseum“, jedna od najvećih i najviših pećinskih dvorana u Srbiji. Pećina će biti otovrena od 1. maja, cena ulaznice je 200 dinara po osobi, a radno vreme je od 9.00 do 16 časova.

U blizini su turističke atrakcije Borsko jezero i rudnik i prirodni kameni most Valja Prerast. Potpećka pećina je 14 kilometara udaljena od Užica i poseduje pećinski nakit koji je redak u kraškim pećinama, kao i zemljane figure koje su načinili domaći i strani vajari.

Cena ulaznice je 200 dinara za odrasle i 150 za decu, radno vreme u aprilu je od 12 -16 sati, u maju od 10 -18. U blizini je selo grnčara i etnoturizma Zlakusa i tipično seosko domaćinstvo s kraja XIX veka – Terzića avlija.

Do Stopića pećine na Zlatiboru stiže se šumskom stazom, dugom oko 300 metara, sa strmim stepenicama na vrhu, gde posetioce čeka ogroman, zelenilom obrastao otvor, iz kojeg izvire rečica, a ispred je drveni most preko nje.

Tu je i impresivan vodopad – Izvor života. Cena je 200 dinara za odrasle i 150 za decu, a radno vreme od 9.30 do 16 časova, u sezoni do 19.

U blizini je etno – selo Sirogojno. Na ulazu u Aranđelovac nalazi se jedno od najpoznatijih nalazišta paleolita u Evropi -pećina Risovača. Dvorane su prepune raznobojnih korala, kao i predmeta i ukrasa kojima se služio pračovek. U pećini su pronađeni i fosili stari 36.000 godina. Cena ulaznice je 150 dinara, a radno vreme od 9 do 17 časova. (B92)