Jedan od najvećih snova mladih (i onih koji se tako osećaju) je da proputuju ceo svet, upoznaju različite kulture, probaju specijalitete, istraže tajanstvena mesta… Kroz nekoliko saveta pokušaćemo da vam pomognemo da se spremite i bez velikih problema ostvarite najveću avanturu u životu – put oko sveta.

Mapa sveta (flickr by shaire productions)

Prevoz?
Za početak je najbolje da organizujete prevozno sredstvo za vaša putovanja. Velike avionske kompanije su mislile na vas, pa postoji mogućnost kupovine karte za put oko sveta u kojoj je uključeno 15 stanica na preko 1.185 aerodroma u 185 zemalja sveta, po vašoj želji. S obzirom na to da je put veoma dugačak i pomalo naporan, ovo je možda ujedno i najbolje i najjeftinije rešenje.
Savet: Pričajte s drugim ljudima koji su koristili avionske karte za put oko sveta. Možda oni mogu da vam preporuče odlične rute za manje para.

Šta da ponesete?
Univerzalno pravilo pakovanja za dug put je da treba nositi odeću koju možete da “urolate”, da ne zauzima mnogo mesta, kao i mini apoteku (“za ne daj bože”). Napravite spisak svih stvari koje vam mogu zatrebati u različitim situacijama, da se ne biste ubrzo vratili zbog bolesti, neuspeha, krađe…
Savet: Potrudite se da sve spakujete u jedan ranac ili kofer s točkićima, a uvek uz sebe držite i torbicu sa novcem, kartama i dokumentima.

Koliko vam vremena treba?
U principu za jedan vikend vi možete da obiđete sve zemlje koje ste hteli da posetite, ali to nije čar putovanja. Vremenska ograničenja na ovakve avionske karte je 10 dana, tako da preporučujemo da iskoristite svih 10. Provozajte se gondolama kroz Veneciju, trčite sa bikovima u Španiji, i pustite da vas očaraju svetla Francuske.
Savet: Budite oprezni pri ukrcavanju na svoje letove. Dešava se ukoliko ne stignete na svoj let, avio-kompanije vam otkažu i ostale zakazane rute za vaš put.

Kada da krenete?
Vreme nikada neće biti idealno za sve vaše stanice, tako da bi bilo najbolje da se koncetrišete na mesta koja biste najviše voleli da posetite, pa da istražite kakvo će vreme biti u danima vašeg boravka tamo. Možda najidealniji meseci za putovanja su od aprila do juna, tada ima najviše sunčanih dana, koji vam obećavaju dobar provod.
Savet: Budite fleksibilni. Pomeranje puta za nekoliko dana unapred ili unazad mogu dosta da vam povećaju budžet, jer avio-kompanije organizuju akcije sa znatnim popustima na karte.

Kuda da idete?
Iako svi imaju svoja posebna mesta koja bi voleli da vide, mi ćemo ovom prilikom izdvojiti najjeftiniju, ali odličnu rutu: London – Bangkok -Singapur- Sidnej – Los Anđeles. Naravno, niste u obavezi da letite na sva ova mesta. Na primer, ako sletite u neki od indijskih gradova, uvek možete vozom ili nekim drugim prevozom da dođete i do drugih tačaka koje vas interesuju.
Savet: Ukoliko vam je budžet ograničen, potrudite se da skratite boravak u skupim gradovima. Upravo iz tih razloga, države poput Indije, Argentine i ostalih južnoameričkih i azijskih zemalja su savršene. (24sata.rs)