Čak 14 ugroženih arheoloških nalazišta i istorijskih mesta u Evropi našlo se na listi za misiju spasavanja tela za očuvanje kulturnog dobra Europa Nostra. Na listi je i Vinča iz Srbije.

Foto: Stefan Kühn / de.wikipedia

Berlinske svetiljke, italijanski Renesansni manastir i istorijski turski grad nemaju mnogo toga zajedničkog, ali su se svi našli na listi ugroženih kulturnih dobara, od kojih bi neka u skorije vreme trebalo da budu obnovljena.

Ukupno 14 arheoloških nalazišta, religijskih hramova, istorijskih gradova i vojnih utvrđenja našlo se na preliminarnoj listi Europa Nostra, inicijative za očuvanje kulturnog nasleđa.

Ovu listu sastavili su stručnjaci koji su odabrali dobra od 40 nominacija koje su davali državni organi i organizacije iz 21 zemlje. Na finalnoj listi onih koji će biti obnovljeni, nalaziće se njih sedam, a odabrani će biti predstavljeni na 50. godišnjici Europa Nostra u Atini 16. juna.

Evo cele liste:

Rimski Amfiteatar u Draču, Albanija
Ovaj rimski amfiteatar iz drugog veka nekada je mogao da primi 15.000 gledalaca. Ipak, bio je potpuno nepoznat modernom svetu sve do šezdesetih godina prošlog veka, kada je jedan lokalac primetio da u njegovoj bašti drvo počinje da tone. Restauracija će predstavljati veliki izazov: trenutno je samo delimično otkriven, budući da su iznad njega izgrađene moderne kuće.

Crkva svetih Petra i Pavla, Aragacotn, Jermenija
Ova mala izolovana kapela jedna je od prvih hrišćanskih građevina koja potiče iz petog veka. Takođe, ozbiljno je ugrožena poplavama i potrebna je hitna akcija kako bi bila spasena.

Tampon zona u istorijskom centru Nikozije, Kipar
Konzervatori iz zajednica grčkih i turskih Kiprana zajedno rade pod okriljem Ujedinjenih nacija na master planu revitalizacije beživotnog 1,5 kilometara dugačkog koridora koji preseca istorijski grad Nikoziju.

Foto: Francois Trazzi / fr.wikipedia

Vobanove tvrđave u Brijansonu, Francuska
Konstruisane u 17. veku u cilju odbrane grada, ove planinske tvrđave već su pod zaštitom UNESCO, ali im je potrebna dodatna pažnja kako bi se sačuvale od propadanja.

Gasne lampe u Berlinu, Nemačka
Ove romantične, vrede i sasvim funkcionalne gasne ulične lampe deo su berlinskog pejzaža već skoro 200 godina. Danas ni jedan grad na svetu nije uspeo da sačuva takvo osvetljenje u toj meri. Predviđena zamena gasnih lampi električnim uličnim osvetljenje naišla je na protivljenje lokalnog stanovništva i mnogih turista.

Nekadašnji dvor Tatoj u blizini Atine, Grčka
Ovo veliko imanje bilo je u vlasništvu grčke kraljevske porodice 1871. kao letnja palata, a tokom godina išlo je “iz ruke u ruku” bezbroj puta. Brojni članovi kraljevske porodice sahranjeni su na obližnjem groblju. Prošlog septembra objavljeno je da će vlada možda prodati deo tog imanja, kako bi barem malo potpomogla posrnulu ekonomiju.

Alesandrijska citadela, severna Italija
Ovo je jedno od najvećih ostataka vojnih utvrđenja 18. veka u Evropi. Ona je bogata istorijskim svedočanstvima Napoleonovih vremena i ujedinjenja Italije. Nalazi se na listi UNESCO.

Renesansni manastir San Benedeto Po, u blizini Mantove, Italija
Ovaj manastir bio je ozbiljno oštećen u zemljotresu koji je pogodio Italiju u maju 2012. Zbog istorijske i umetničke važnosti ove građevine iz 15. veka, vlasti se nadaju da će uskoro početi popravke oštećenih delova manastira.

Foto: Osvaldo Gago / Wikimedia Commons

Manastir i crkva Isusa u Setubalu, Portugal
Manastir i crkva u Manuelskom stilu bili su mesto na kom je potpisan Sporazum iz Tordesiljasa iz 1494. između Španije i Portugala i koji je utabao put za evropsku kolonizaciju Amerike i Dalekog istoka. Manastir i crkva danas u stanju propadanja. Ukoliko bi bili obnovljeni, to bi značilo i “vetar u leđa” za turizam istorijskog grada Setubala.

Rosia Montana rudnik u Transilvaniji, Rumunija
Pejzaž Rosia Montana i njegovog okruženja transformisan je iskopavanjem ruda tokom tri milenijuma. Ipak, trenutni rudni projekti ozbiljno prete ovom kraju.

Neolitno naselje Vinča – Belo brdo, pored Beograda, Srbija
Praistorijsko mesto ugroženo je ne samo nedostatkom materijalnih sredstava, nego i blizinom Dunava. Potrebna je izgradnja osnovne infrastrukture, kako bi iskopavanja mogla biti nastavljena, a turistima omogućen pristup.

Foto: Lablascovegmenu / Flickr.com

El Kabanjal Kanjamelar u Valensiji, Španija
Stanovnici ove četvrti grada koje su nekada naseljavali isključivo ribari, pokrenuli su kampanju za očuvanje njihovih domova, ugroženih zbog plana izgradnje novog puta u blizini.

Jermenska Crkva svetog Đorđa, Mardin, Turska
Ova crkva u drevnom Mardinu napravljena je u petom veku.

Istorijski grad Hasankejf i njegovo okruženje, Turska
Ako se izgradnja hidroelektrane Ilisu nastavi po predviđenom projektu, 80 odsto istorijskih spomenika Hasankejf biće pod vodom u toku naredne decenije. Ipak, ne postoji ni jedna međunarodno priznata šema njihovog očuvanja, konzerviranja ili premeštanja.
(Guardian / B92)