Neprofitabilna organizacija “European Consumers Choice” kao rezultat glasanja turističkih radnika i turista, Istanbul je proglasila najboljom evropskom destinacijom za 2013. godinu.

Pomenuta organizacija sa sedištem u Briselu istraživanje o najpoželjnijoj destinaciji Evropljana sprovodila je tri sedmice. Istanbul je proglašen najpoželnijom destinacijom, a odmah iza njega bili su Lisabon, Beč, Barselona, Amsterdam, Madrid, Valeta, Nica, Milano i Stokholm.

U saopštenju iz organizacije “European Consumers Choice” navedeno je kako je Istanbul jedini grad smešten na dva kontinenta, kao i to da je to grad susreta Istoka i Zapada. Istanbul je postao poznat po svojim palatama i po mestima koja čoveka čine spokojnim.

Iz organizacije su preporičili posetu Istanbulu u 2013. godini jer će – uz otvaranje Ataturk kulturnog centra u Taksimu, železničkog projekta nalik Evrotunnelu – biti obeleženo 90 godina od osnivanja Republike Turske.

“European Consumers Choise” je za 2010. godinu najpoželjnijom destinacijom proglasio Lisabon, a 2011. i 2012. godine to su bili Kopenhagen i Porto. (Klix)