Istraživanje koje je sproveo British Airlines otkrilo je najpopularnija sedišta kod putnika u standardnom Boeing 747 avionu.

Foto: flickr by caribb

Četiri para sedišta: 51B/51C, 52B/52C, 51H/51J i 52 H/52J su najčešće birana sedišta u ekonomskoj klasi. Sedišta, locirana u zadnjem delu aviona, jedina su koja parovima dozvoljavaju da imaju ceo red za sebe i zato ih najčešće biraju parovi.

Putnici takođe češće biraju sedišta pored prozora umesto onih pored prolaza, otkrilo je istraživanje. Letači će prednost dati sedištima na desnoj strani aviona, tačnije 54 odsto njih.

Kada je u pitanju prva klasa, najpopularnija su sedišta bliža kokpitu -1A i 1K. U biznis klasi putnici favorizuju gornju palubu, tačnije, sedišta koja se nalaze bliže repu aviona – 62A, 62K, 64A i 64K.

Ovi izbori se donekle menjaju kod kompanija koje poseduju drugačiji raspored sedišta. “Veliki broj putnika voli da skrene levo kada se ukrcaju u avion, ali većina ipak bira sedišta sa desne strane”, izjavila je Sara Danam iz British Airwaysa. (Telegraph / B92)