Deca, naravno, ne znače da više nikada nećete nigde putovati sami. Ali dečja auto sedišta, pakovanje hrpe stvari od odeće do igračaka i pelena, mogu da vas nateraju da se zapitate – zašto nismo isplanirali ovo putovanje i pre dece?

Pogledajte koja su mesta, po izboru popularne internet stranice za putovanja Budgettrael, savršena za putovanja pre nego što se odlučite da imate decu ukoliko želite da doživite vrhunsku avanturu ili da u potpunosti uživate u njihovim pravim čarima.

Novi Zeland (flickr by art-dara)

Novi Zeland
Spektakularna prirodna čuda i zanimljivi gradovi Novog Zelanda su nešto što bi ovu destinaciju trebalo da stavi na sam vrh vašeg spiska destinacija koje treba posetiti bez dece. Pogotovo kada pomislite na brojna presedanja, čekanja na aerodromima i sate provedene u avionu koja se mogu pretvoriti u pravu noćnu moru ako ste sa decom. Putovanje je najbolje započeti u Ouklandu, odakle možete severno na jedrenjenj i planinarenje ili južno u Velington. Obavezno posetite grad Christchurch i probajte vino u lokalnim podrumima. Jedinstvena kolonija plavih pingvina i grad Oamaru takođe su odlična mesta za posete.

Disneyland ili Disney World
Ukoliko mislite da je magičan svet Mikija i Mini samo za decu, razmislite ponovo. Poseta jednom od ova dva zabavna parka potpuno je drugačija kada u avanturu krenete sami, posebno zbog toga što usled avanture nećete morati da jurite u hotel kako bi presvukli ili nahranili potomstvo. U provodu, pored toga, možete ostati do kasnih večernjih sati – što takođe pojačava osećaj avanture. Disney zabavni parkovi pobrinuli su se da imaju i sadržaj za odrasle poput dobrih restorana i mesta na kojima se može popiti dobra čaša vina.

Pariz
Mnogima je ovaj grad najromantičniji na svetu. Mesto gde mogu da uživaju u senci Ajfelove kule, plove niz Senu uz zalazak Sunca ili da ispijaju kafu u nekom od boemskih kafića. Međutim, ove utiske vrlo lako mogu pokvariti pospani plač dece, a iz kafića bi mogli da vas izbace zbog toga što se deca igraju sa hranom i smetaju drugim gostima. U svakom slučaju, ukoliko maštate o poseti Parizu, obavite ga pre dolaska dece.

Route 66
U Americi je mnogo puteva koji su odredili istoriju te zemlje kao Route 1 ili Blue Ridge Parkway. Ali nema slavnijeg i posećenijeg puta od preko 3.900 kilometara dugog Route 66 koji je 1926. godine povezivao Čikago i Los Anđeles prolazeći kroz osam saveznih država. Odlazeći na ovakvo putovanje bez dece možete izbeći da vam sa zadnjeg sedišta određuju šta ćete u kolima slušati i čuveno pitanje – „da li smo stigli?“. Osim toga, deca bi mogla da kolutaju očima na vaš izbor restorana koji čuvaju uspomenu na najslavnije dane ovog puta. Uz brojne zanimljive gradove uz njega, možete upoznati i neke od najlepših prirodnih znamenitosti Amerike poput Velikog kanjona.

Makao (flickr by xiquinhosilva)

Makao
Uglavnom, putovanja na mesta gde su kockarnice važan deo turističke ponude teško su ostvariva sa decom koja nisu starija od 18 godina. Ova bivša portuglaska kolonija nalazi se nedaleko od Hong Konga i izrasla je u jednu od najvećih kockarskih destinacija sveta. Makao je najstarija evropska kolonija na kineskom tlu pa ima dosta znamenitosti i kolonijalnog razdoblja, a zbog mešanja kultura ima i veliki broj zajedničkih praznika i festivala.

Krstarenje Atlantikom
Iako se krstarenja često doživljavaju kao savršena porodična aktivnost, plovidba preko okeana je nešto drugačija pošto podrazumeva veliki broj dana i noći provedenih na moru. Iako bi to moglo da znači više dana provedenih uz bazen sa koktelom, deca bi vrlo lako mogla da na otvorenom moru izgube živce bez obzira na zanimljiv dečji sadržaj na brodu. (Tportal)