Marselj je svojevrsna metropola Mediterana, najstariji grad u Francuskoj. Obiluje bogatstvima koje samo jedinstven grad poput ovoga može da ima. Smešten između mora i brežuljaka, Marselj jednostavno sija pod suncem.

Marselj (foto: wikipedia / Thomas Steiner)

Grad je kombinacija bogatog i jedinstvenog kulturnog nasleđa i veoma dinamičnih aktivnosti, a uz sve to je smešten na izuzetno povoljnom mestu, u zalivu sa mnogo prelepih uvala. Sve veći broj svetskih putnika obilazi Marselj i njegovu okolinu, oduševljavaju se brojnim ostrvima, kpja su načičkana oko luke.

Ovaj grad je i najveća trgovačka luka u zemlji i druga po veličini u Evropi, posle Roterdama. Ima sve odlike velegrada, ali mediteranska atmosfera je sveprisutna, pa istorijski centar grada obiluje zgradama impresivne arhitekture.

Kanebiere je glavna gradska arterija u starom delu grada, duga jedan kilometar, a proteže se od Stare luke do naselja Reform. U ovoj ulici je 1934. ubijen jugoslovenski kralj Aleksandar Prvi Karađorđević.

Stara luka se nalazi u samom istorijskom centru, a za turiste je naročito atraktivna riblja pijaca koja se tu održava preko dana.

Opera je dugo bila najpoznatija građevina Marselja, koja je podignuta krajem 18. veka, u stilu u kojem su se tada gradile opere u ostalim francuskim gradovima. Zgrada je skoro uništena u požaru, ali je uspešno rekonstruisana.

Notre Dame de la Garde je ogromna crkva, smeštena na uzvišenju iznad centra grada, odakle se pruža po mnogima najlepši pogled na Marselj. Oko crkve se mogu primetiti olupine čamaca, jer su ribari nekad donosili čamce ovamo kako bi ih osveštali pred odlazak u ribolov. Na vrhu zvonika se nalazi velika statua Device. Zvono crkve je teško 8.324 kilograma. Unutrašnjost je ukrašena obojenim mermerom i ikonama.

Na ostrvu If se nalazi Šato d’If, zamak čuven po Diminoj knjizi “Grof Monte Kristo”. Potiče iz XVI veka kao utvrđeni zatvor.

Marselj obiliuje muzejima koji su smešteni u prelepim starim zgradama. Muzej prirodne istorije se nalazi u desnom krilu palate Longšan. Muzej mediteranske arheologije se nalazi u Centru starog milosrđa i posebno je popularan po egipatskoj zbirci.

Muzej mode je izuzetno interesantan, posebno za dame. On otkriva svet francuske mode i stila koji su među najcenjenijima u svetu.

Neosporna je činjenica da Marselj poseduje jednostavno neodoljiv šarm. Uz sve to, Marselj ima obalu dugu 20 kilometara, ima posebnu reputaciju i čuvena je širom sveta.

Svako ko ima priliku da poseti Marselj trebalo bi da obvezno proba bouillabaisse, poznati sredozemni riblji specijalitet.

Istorija
Marselj su osnovali Feničani u 6. veku pre nove ere. Grad je nazvan Masalia a ubrzo potom ove prostore osvajaju Grci, pod čijom upravom Masalia dobija status republike.

Sledećih nekoliko vekova razvio se kao lučki i trgovački grad i priznati kulturni centar. Svoju važnu istorijsku ulogu dobio je zahvaljujući činjenici da je to grad u kojem je sagrađena prva francuska luka. (Glas Srpske)

Usluge cene
Prenoćište od 20 Eur
Brza hrana od 3 Eur
piće od 2 Eur
kafa od 1.5 Eur