Manija polovnih i kopiranih proizvoda u kineskoj produkciji očigledno je zahvatila i arhitekturu. Kineska vlada daje podršku izgradnji sve većeg broja gradova koji su urbanističke i arhitektonske replike globalno poznatih evropskih metropola, kao što su Pariz i London. Iako su atraktivni, visoka cena nekretnina je od njih učinila “gradove duhova”.

Šangaj (foto: flickr.com/people/dawvon)

Na periferiji Šangaja uzdiže se lažni Ajfelov toranj, nadvisujući se nad repliku pariskog Polja Marsa i tipične gradske kuće glavnog grada Francuske. Ovo nije kineski Diznilend, ovo je zajednica u Tijandučengu, izgrađena još 2007. Ovaj grad je samo jedan u nizu kineskih “gradova duhova”, koji otkrivaju ozbiljan problem “balon” nekretnina, čija je cena za kratko vreme dosegla vrtoglave visine, a sada naglo pada sve niže. Populacija Tijandučenga je oko dve hiljade ljudi, mada bi grad komotno mogao da primi i 100.000 stanovnika. Problem nenaseljenosti leži u tome što samo retki mogu da priušte stanovanje u ovom gradu-replici, pa većinu francuskih apartmana naseljavaju radnici koji rade na izgradnji naselja.

Čemu onda pomamna gradnja ovih gradova-replika? Pospešivanje bruto društvenog proizvoda i promocija pozitivnih aspekata života u Kini je najveća briga kineske vlade, a Tijandučeng je idealno mesto za romantične fotografije, tik uz lažni Ajfelov toranj. Ukratko, Narodna Republika Kina koristi gradove duhova za – marketing.

Sličan projekat pojavio se nedavno i u kineskoj provinciji Guangdong. Projekat vredan 940 miliona dolara finansirao je jedan od lokalnih tajkuna, a grad predstavlja idealnu repliku Halštata koji, u originalnoj verziji, godišnje poseti preko 80.000 turista. Meta arhitekata su bogati Kinezi, sa rafiniranim, evropskim ukusom.

Nedaleko od Pariza i Halštata nalazi se i polovni London. Ovaj grad otvoren je 2006, a replika je toliko verna da su neki vlasnici engleskih pabova tužili kineske graditelje za krađu intelektualne svojine. Centar grada podseća na istorijski tematski park, sa kućama u stilu Engleske dinastije Tudorovih, ulicama sa tipičnim engleskim nazivima, i crvenim telefonskim govornicama, karakterističnim za urbani pejsaž Londona. Iako je nekada potražnja za nekretninama u ovom gradu bila veća nego u pseudo-Parizu, Kineski London je danas takođe grad duhova.

Na brojnim engleskim portalima pre nekoliko dana objavljene su slike novog kineskog automobila “lifan 320”, na kojima izgleda da su dizajneri kineskog automobila napravili svojevrstan miks “fijata 500L” i “minija”. Automobil, koji će biti predstavljen 20. aprila, po spoljašnjem dizajnu podseća na “fijat 500l”, a unutrašnjost mu je, tvrde engleski stručnjaci, identična kao kod “minija”. (24sata)