Budva organizuje najveću karnevalsku smotru međunarodnog karaktera. Od petka do nedelje defilovaće ulični muzičari, klape, bendovi…

Budva (budva.montenegro.travel)

Budvu u ovogodišnju letnju turističku sezonu uvodi karneval – međunarodni, trodnevni, prolećni bal pod maskama, čiji je naziv “Dođi, vidi, osjeti i budi ono što želiš”. Od petka do nedelje uveče, ulicama Starog grada, njegovim trgovima i pjacetama, kamenim Trgom slikara ispred zidina drevnog grada i hotela “Mogren” i “Avala”, kao i šetalištem uz Slovensku plažu, defilovaće karnevalske povorke, ulični muzičari, klape, bendovi…

Budvanska fešta počinje abrumom (tradicionalni poziv za karneval) ulicama Starog grada. Pozivari na originalan način pozivaju domaćine na veliko druženje koje počinje u petak uveče, na zabavu i zaboravljanje svih nedaća i problema. Abrumaše će pratiti bendovi iz Italije i Slovenije, a potom sledi koncert Šula Jovovića (“Piva džez”) na Trgu pjesnika. Posle toga, predviđena je “tematska noć” u kafićima unutar Starog grada – noć salse i irske muzike.

Fešta se nastavlja u subotu programima “Diskover Budva” i “Vinski kutak” na Trgu pjesnika, a zatim će gradom proći velika karnevalska povorka, predvođena Gradskom muzikom Budve. U večernjim časovima ispred Starog grada biće održan koncert italijanskih uličnih muzičara “Ninfe dela tamora”, a zatim slede koncert i muzičko-plesni performans kubanskog sastava “Kubalkanika”. Iste noći na bini između crkava u staroj Budvi nastupiće “Stereo ambasada”, “Zemlja gruva” i “Radio Katakomba”.

U međuvremenu će biti zanimljivo i u drugim delovima grada, gde će se održati “Alternacija” – atraktivan program koji će izvoditi umetnici na štulama i akrobate s vatrom.

Za nedelju u podne predviđen je “Slatki kutak” na Trgu pjesnika, a celo popodne je rezervisano za program “Diskover Budva”. Mala karnevalska povorka će se kretati od Dečjeg vrtića do glavne bine, a mališani će uveče posebno uživati u predstavi “Minja Subota i tajni agenti”, koja će biti održana na glavnoj bini na Trgu slikara. Alternativni umetnici na štulama i klovnovi nastupiće u rano nedeljno popodne.

Predviđeno je i predstavljanje umetničkih instalacija slikarke Jelene Papović pod nazivom “Kadmo i Harmonija su došli na karneval” (Trg palmi), zatim Marice Kuznjecov – “Dance like one s njatching”, na Trgu ispred Citadele, i instalacije Sretena Nikčevića koja nosi naziv “Drvo života”, na Trgu pjesnika.

– Veliki, originalni budvanski karneval, koji pokriva maltene ceo grad, održava se posle februarskih i martovskih balova pod maskama u Boki Kotorskoj i praktično označava početak dugog doplog leta – kaže Maja Rašković, menadžer za manifestacije Turističke organizacije Budva. – Crnogorska turistička prestonica, grad fešti i festivala, imaće kontinuitet u kulturno-zabavnom životu sve do kasnih jesenjih dana.

U TO Budva ističu da tokom karnevalske fešte očekuju veliki broj gostiju iz Crne Gore i zemalja regiona, ali i iz inostranstva. Lepo vreme i pristupačne cene već su privukli u budvanske hotele i prve strane turiste. Zajedno s meštanima, gosti Budve će narednog vikenda uživati u mediteranskoj raskošnoj zabavi. Meteorolozi najavljuju lepo vreme, pa će i sunce uticati na to da velika fešta bude uspešna. (Novosti)