Kampovanje je idealan, avanturistički beg iz civilizacije, užitak pod otvorenim vedrim nebom u čistoj prirodi.

Međutim, ako se ne pripremite dobro, umesto najlepšeg odmora, lako možete doživeti pravi fijasko. Evo nekoliko praktičnih saveta. Ne treba da budete specijalno iskusan kamper da biste znali šta vam može sve zatrebati u divljini – od šatora i vreće za spavanje, preko hrane i pijaće vode, pribora za jelo, šibica, lampe pa do kondoma i društvenih igara. Najbolje je da pre pakovanja napravite spisak da ne biste nešto zaboravili.

Pre nego što izaberete idealno mesto za šator, obratite pažnju da ono bude suvo, zaštićeno od vetra i da ima drveća u okolini. Izbegavajte peskovito i kamenito tlo. Šator je najbolje postaviti na ivici šume, ali nikada u šumi.

Nikada nemojte paliti vatru usred šume jer postoji opasnost od požara, ali postoje kampovi u kojima je logorska vatra dozvoljena. Kada zapalite vatru, ako se dim pravolinijski diže uvis, to znači da u naredna 24 sata neće padati kiša. Ipak, za slučaj da se to desi, uvek na kampovanje nosite kabanicu, a čak i leti obavezno imajte pri ruci topliju garderobu, duge rukave i nogavice, bar zbog insekata.

Takođe, uvek nosite i mini-apoteku i pribor za prvu pomoć, jer može da se desi da budete satima udaljeni od prvog lekara.

Prva akcija za 1. maj
Za kampovanje ne morate daleko da putujete, a tradicionalno kamperi otvaraju sezonu baš oko prvomajskog uranka – ranac na leđa i izaberite neku od prelepih kamp lokacija u Srbiji. A ukoliko imate dovoljno vremena i novca, na popularnoj Adi Bojani u Crnoj Gori, dobro znanoj kamperima, i ove godine se oko 1. maja održava veliki muzički festival. (24 sata)

Naj kampovi u Srbiji
1. Breza, Divčibare
2. De Tour, Palić
3. Tiski cvet, Tisa
4. Belocrkvanska jezera i Srbija, Bela Crkva
5. Vlasinsko jezero
6. Srebrno jezero
7. Miročka voda, Brza Palanka
8. Borsko jezero
9. Enigma, Vranje
10. Borići, Sokobanja