Hodočašća nisu namenjena isključivo religioznim osobama, ali su svakako za one koji su spremni dugo da pešače. Čak i ako ne pronađete “viši smisao života” na vašem putovanju, svakako ćete drugačije posmatrati svet oko sebe. Predstavljamo vam šest najboljih destinacija za takvo iskustvo.

1. Drevna staza Kumano, Japan
Staza Kumano kojom su išli carevi iz 10. veka vodi ka tri sveta hrama, ali prolazite pored bezbrojnih kapelica i čajdžinica. Nalazi se u Ki planinama južno od Osake i pruža neverovatan pogled. Možete šetati danima ili nedeljama – zavisi od vas. Ako se odlučite na kompletno hodočašće, do cilja će vam trebati šest nedelja.

Na kraju puta čeka vas hotel sa termalnim izvorom koji uklanja sve bolove i nakupljeni umor. Ova tura je jedna od dve za hodočasnike koje su uvrštene na UNESCO listu. Druga je Camino de Santiago u Španiji.

2. Inka staza, Maču Pikču, Peru
Mnogi koji su pošli na ovo putovanje tvrde da im je promenilo život. Stručnjaci kažu da su Inke i napravile ovaj put u svrhu svetog hodočašća, kako bi se posetioci pripremili na ulazak u Maču Pikču.

Staza dugačka 43 kilometra može biti veoma zahtevna zbog opasnog terena i velike nadmorske visine. Prilaz stazi je pod strogom kontrolom peruanske vlade koja dozvoljava svega 500 poseta dnevno, od kojih je 200 za turiste. Ostalo su vodiči, kuvari i nosači. Za ovaj put morate biti pripremljeni i organizovati ga preko autorizovane agencije za takve ture. Najbolje vreme za posetu je između maja i septembra.

3. Kajlaš planina, Tibet
Planina Kajlaš na Tibetu popularna je destinacija za hodočasnike već 15.000 godina. Navodno ova tura može izbrisati grehe učinjene u toku celog života.

Za prelazak oko 52 kilometra duge planinske staze potrebno je oko tri dana. Penjanje je zabranjeno. Prema budističkim učenjima, ako uspete da je pređete 108 puta, dostići ćete nirvanu. Najbolje vreme za posetu je od aprila do septembra.

4. Put za Santjago (Camino de Santiago), Španija
Poznat i kao Put svetog Jakova, Put za Santjago je popularna staza koja vodi do katedrale Santjaga de Kompostele na severu Španije. Tu je sahranjen sveti apostol Jakov. Do finalne destinacije ima mnogo različitih puteva, a neki od njih zahtevaju čak i više meseci pešačenja. Francuski put je jedan od najpopularnijih i proglašen je delom UNESCO svetske baštine.

Počinje iz Sen-Žan-Pije-de-Pora (St. Jean Pied de Port) i dug je 780 kilometara. U proseku je za ovo putešestvije potrebno oko mesec dana pešačenja. Staza je dobro obeležena i lako ju je pratiti, a usput možete da probate brojne lokalne specijalitete, budući da vodi kroz manja naselja. Najbolje je da idete u maju, junu ili septembru izbegavajući jul i avgust, kada mnogi Evropljani tamo idu na odmor.

5. Hodočašće do Kenterberija
Ruta od Londona do Katedrale u Kenterberiju poznata je i kao Put hodočasnika, a postala je popularna nakon što je Arhibiskup od Kenterberija Tomas Beket ubijen 1170. od strane kralja Henrija II i vitezova. Beket je brzo postao poznat kao čudotvorac i kasnije je kanonizovan. Glavna tura vodi između Vinčestera i Kenterberija, ali je nažalost zatvorena za pešake zbog redovnog saobraćaja. Alternativa je Put svetog Svituna dugačak 180km za koji je potrebno oko dve nedelje hoda.

6. Čar Dam, Indija
Čar Dam se odnosi na četiri mesta hodočašća u državi Utarahand. Ova mesta su veoma važna indusima koji ih posećuju barem jednom u životu. Kada je reč o nereligioznim putnicima, ova tura je odličan način da se upoznaju sa indijskom kulturom i tradicijom i uživaju u lepoti zemlje. Više od 250.000 posetilaca iz celog sveta dolazi u Indiju upravo zbog Čar Dama. Većina počinje put kod hrama Haridvar, dok ostali polaze iz Rišikeša ili Dera Duna, prestonice Utarahanda.

Tradicija nalaže da se mesta posećuju sa istoka ka zapadu sledećim redosledom: Jamunotri, Gangotri, Kedarnat i Badrinat. Za sve njih potrebno vam je dve nedelje, a za pojedinačne posete tri do četiri dana. (B92)