Cene smeštaja u hotelima u Egiptu mogle bi uskoro biti više nego prošle godine, zbog plana vlade ove zemlje da ukine subvencije za gorivo.

Egipat (foto: Wikimedia Marc Ryckaert)

Egipat veliki novac zarađuje od turizma, pa bi povećanje cena smeštaja bi moglo još više da smanji broj turista u zemlji koju je 2010. godine posetilo blizu 15 miliona turista, dok je prošle godine taj broj pao na nešto manje od 10 miliona.

Elhami El-Zajata predsednik Egipatske turističke ferderacije, rekao je na Svetskom turističkom forumu u Lucernu u Švajcarskoj da će gorivo nakon ukidanja subvencija biti skuplje pet puta, što bi moglo da primora hotele da podognu cene smeštaja.

Međutim, on je rekao da bi povlačenje subvencija – koje je bilo uslov da bi zemlja dobije zajam od Međunarodnog monetarnog fonda – trebalo da ohrabri hotelijere da počnu da ulažu u alternativne načine snabdevanja energijom, poput solarne.

“Egipat skoro uopšte ne koristi solarnu energiju koja je tu nadohvat ruke, jer Egipat nema sredstava za pokretanje takvih poslova. Vlasnici i investitori smatraju da je poslednja stvar o kojoj treba misliti životna sredina i mislie samo o profitu, a ukidanje subvencija za gorivo će ih, nadam se, podstaći da malo više računa povedu i o tome, jer će na duge staze moći da dosta uštede”, rekao je Elhami El-Zajata.

Egipatska vlada se uprkos ovom potezu nada da billo koje eventualno povećanje cena neće uticati negativno na turizam, koji u bruto nacionalnon dohotku zemlje učestvuje sa čak 11%. U poslednjih nekoliko godina je došlo do velikog pada turističkih poseta, naročito zbog “arapskog proleća” kada je dosta vlada stranih zemalja savetovala svoje državljane da zbog nedovoljne bezbednosti ne putuju u Egipat.

Dok su odmarališta na Crvenom moru poput Šarm El Šeika ostale relativno imune na ove probleme, broj posetilaca u dolini Nila je rapidno opao, pa su za protekle katoličke uskršnje praznike hoteli u Luksoru bili skoro prazni, jer je bilo popunjeno svega 17 % raspoloživog kapaciteta. (B92)