Iako je za mnoge prva asocijacija na Island – led, u pitanju je sterotip koji Islanđani žele da razbiju tako što su u septembru 2012. godine pokrenuli konkurs za alternativno ime koji se polako bliži kraju.

Island (inspiredbyiceland.com)

Pošto su turistički predstavnici primili više od 25.000 predloga predlozi za nov naziv Islanda svedeni su na svega dva: „Hajde da se izgubimo zemlja“ i „Ostrvo stahopoštovanja“.

Ova dva predloga za dlaku su se našla ispred imena: „Zemlja avanture“ i „Najbolje mesto za puštanje brade“.

Od 26. aprila biće moguće posettiti zvaničan sajt i glasati za favorite. Bez obzira na pobedničko ime, zvaničnici žele da jedna stvar bude kristalno jasna: Island (zemlja leda) nije ni približno leden kao što to zvanično ime sugeriše.

„Ime zemlje predstavlja njen identitet ali to ne znači da je ono predstavlja na pravi način. Mislim, pogledajte samo Grenland (zelena zemlja). Naravno, ovo ime neće zameniti zvanično ime“, izjavio je Jon Gnar gradonačelnik Rejkjavika.

Island je svoje ime dobio od norveškog vikinga Ravena Flokija pre 1.000 godina. Po legendi Floki je na Islandu proveo nekoliko meseci i kako se zima približavala on se popeo na visoku planinu kako bi osmotrio zemlju. Floki je potom primetio veliki ledeni fjord i otuda ime. (Huffington Post / B92)