Broj evropskih muzičkih festivala značajno se povećava svake godine, a kao posledica toga su jeftinije karte i raznovrsniji muzički program. Za odlazak na jedan festival nije potrebno mnogo para, već samo volja i dobra organizacija. Savetujemo vas kako da se snađete na modernom Vudstoku.

Ukoliko idete prvi put na neki veći festival, postoje dve veoma bitne stvari, a to su strpljenje i ležernost. Iako je većina ovih festivala organizovana da bude što ugodnije svima, jednostavno zbog određenih situacija može da dođe do problema i tada treba biti miran. Osnovno je to da uvek uz sebe na sigurnom imate lična dokumenta i novčanik da se ne bi desilo da ih izgubite u ludom provodu.

Potrudite se da preko zvaničnih sajtova, foruma i sličnih medija dođete do što više podataka o samom događaju. Za pravi doživljaj, kamp kao smeštaj je najbolji izbor. Osim šatora i vreće za spavanje, treba pogledati kako su raspoređeni tuševi i da li se naplaćuju odvojeno. Kod velikih festivala, postoji više lokacija za kampovanje, tako da nije loše da dođete čak dan ranije kako biste zauzeli dobro mesto, odnosno da ne biste morali da hodate kilometrima da biste došli do samog festivala.

Prevoz je bitna stavka i većina festivala omogućava određeni popust ili čak nudi besplatan prevoz od stanica do lokacije održavanja, samo je potrebno da se prijavite unapred preko zvaničnog sajta.

Hrana i piće su možda najveća briga. U kamp možete da unesete šta god želite, kod nekih je dozvoljena čak i mala plinska boca. Na samom festivalu hrana je uglavnom skuplja nego na drugim lokacijama, ali obezbeđenje uglavnom dozvoljava da se unesu sendviči i grickalice, tako da se tu može uštedeti.

Takođe, cena pića je malo veća, ali dobra stvar kod festivala je ogroman broj promocija i sličnih akcija. Na primer festival „Rockwercher“ u Belgiji nudi besplatno pivo svakome ko reciklira 20 plastičnih čaša, dok „Rock in Park/Ring“ nudi veliki broj igrica preko kojih možete da dođete do besplatnog pića. Takođe, većina festivala dozvoljava unošenje litar bilo koje tečnosti, samo da se nalazi u tetrapak ambalaži.

Većinu ovih stvari možete saznati tek na festivalu, jer se neka pravila menjaju iz godine u godinu, i stoga je raniji odlazak prvog dana vrlo poželjan. (24 sata)

Festivalski kalendar
Primavera (22-26. maj, Španija)
Rock in Park (7-9. jun, Nemačka)
Isle of Wight (13-16. jun, Britanija)
Nova Rock (14-16. jun, Austrija)
Glastonbury (26-30. jun, Britanija)
Roskilde (29. jun – 7. jul, Danska)
Rock Werchter (4-7. jul, Belgija)
Exit (10-15. jul, Novi Sad)
Sziget (5-12. avgust, Mađarska)
Leeds (23-25. avgust, Britanija)