Od 15. juna Etihad Airways uvešće redovne dnevne letove između srpske prestonice i svoje matične baze Abu Dabija.

Srpski prevozilac Jat Airways, postaviće svoj JU kôd na novouvedene letove kao i letove ka 21 destinaciji u saobraćajnoj mreži Etihad Airways-a. Etihad Airways će postaviti svoj EY kôd na 23 Jatova evropska leta.

Nacionalna aviokompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata, Etihad Airways, saobraćaj će obavljati avionom Airbus A319 na relaciji Abu Dabi – Beograd, sa konfiguracijom za 106 putnika, odnosno sa 16 mesta u bisernoj poslovnoj klasi i 90 mesta u koralnoj ekonomskoj klasi.

To je važna vest zbog odličnih veza sa letovima Etihad-a od Abu Dabija do Melburna i Sidneja, s obzirom na činjenicu da u tim gradovima živi više od 100.000 ljudi poreklom iz Srbije. Ova saradnja donosi jeftinije karte i kraća putovanja za naše putnike do destinacija na Bliskom i Dalekom istoku, ali i u Africi.

Ugovor o zajedničkom saobraćaju će, uz odgovarajuće zvanične dozvole, uključivati stavljanje JU kôda na letove Etihad Airways-a na relaciji ka Abu Dabiju i dalje ka Bangkoku, Pekingu, Brizbejnu, Čengduu, Čikagu, Kolombu, gradu Ho Ši Min, Islamabadu, Johanesburgu, Karačiju, Kuala Lumpuru, Kuvajtu, Lahoreu, Njujorku, Melburnu, Sejšelima, Šangaju, Singapuru, Sidneju, Torontu i Vašingtonu.

Zauzvrat, uz odgovarajuće zvanične dozvole, Etihad Airways će obeležiti EY kôdom Jat-ove letove između Beograda i Amsterdama, Atine, Berlina, Brisela, Kopenhagena, Dizeldorfa, Rima, Frankfurta, Geteborga, Istanbula, aerodroma Hitrou, Larnake, Milana, Moskve, Podgorice, Sarajeva, Skoplja, Stokholma, Štutgarta, Soluna, Tivta, Beča i Ciriha.

Jat Airways će svoj JU kod staviti na određen broj letova koje obavlja partner Etihad Airways-a, Airberlin. Neposredna prednost ovog koraka biće uspostavljanje direktne veze za putnike koji putuju iz Beograda preko Berlina za Čikago. Glavni grad države Ilinois poznat je po tome što ima drugu po
redu najveću srpsku populaciju od svih gradova sveta, koja se sastoji od oko 200.000 srpskih državljana koji žive u Čikagu i oko 500.000 američkih državljana srpskog porekla.

Beograd će postati treća od pet novih destinacija koje će Etihad Airways opsluživati svojim saobraćajem u 2013. godini, pošto su u martu uvedeni letovi za Vašington a u maju će biti uvedeni letovi za Amsterdam. Letovi će takođe biti uvedeni, kasnije tokom ove godine, ka Sao Paolu i Ho Ši Min Sitiju.

Avioni Etihada iz Beograda poletaće u 13.00 svakodnevno, a iz Abu Dabija u 8.35. Let traje oko pet i po sati. (danubeogradu.rs)