Sa rekonstrukcijom kompleksa Ramske tvrđave, kod Velikog Gradišta, Srbija će imati jedan od najzanimljivijih puteva kulture u Evropi…

Putovanje “Tvrđave na Dunavu” počinje u Baču, s jednim od najznačajnijih srednjovekovnih utvrđenja, a slede Petrovaradin i Beograd, gde se nalaze dve najatraktivnije tvrđave. Put se potom nastavlja pored Smedereva, Rama i Golupca.

Deo Dunava na potezu od Beograda do Golupca postaje sve atraktivniji za turiste. Na ovom prostoru može se provesti nezaboravan vikend koji bi obuhvatio posetu Smederevskoj i Golubačkoj tvrđavi, Viminacijumu i Lepenskom viru, ali i dvorcu Obrenovića.

Foto: golubac.rs

Romantični dvorac
Turistička organizacija Smedereva organizuje ture razgledanja grada s vodičima. Najkraća tura traje dva časa, a obuhvata razgledanje Velikog i Malog grada Smederevske tvrđave, obilazak Spomenika žrtvama 1941. godine, gradskog trga i vinskog grada (kućice izgrađene od autentičnih bačvi i buradi starih stotinama godina). Razgledanje dvorca Obrenovića nije moguće, ali odlazak do kompleksa jeste.

Dvorac Obrenovića u Smederevu je romantično mesto, jer je knez Mihailo ovde izgradio terene za golf i kriket, podigao park s retkim stablima kedra, dafine, magnolije, judinog drveta, crnog bora i platana. Po uzoru na engleske land lordove,ovaj vladar je voleo da čita novine na za to posebno napravljenom mestu: usred hlada parka u baroknoj gvozdenoj senici.

Kneževski i kraljevski parovi nestale dinastije uživali su u letnjikovcu podignutom iznad vinograda. Vila se zvanično zove “Zlatni breg”, a ture razgledanja nisu moguće bez najave Turističkoj organizaciji.

Ipak, najveća atrakcija je Smederevski grad, površine 10 hektara, koji je danas jedna od najvećih srednjovekovnih tvrđava u Evropi i krajnji domet srpskog vojnog graditeljskog umeća toga vremena.

Nakon smrti despota Stefana Lazarevića 1427. godine, kada je Beograd po ugovoru vraćen Ugarskoj, Srbija je ostala bez prestonice. Po odluci despota Đurđa Brankovića, nova prestonica podignuta je na ušću rečice Jezave u Dunav. Za uzor je poslužio sam Carigrad, a radove nadzirao Toma Kantakuzin. Izgradnja je završena, što je neverovatno, za samo dve godine. Za ostvarenje tog podviga svi u državi podneli su velike žrtve.

Karađorđev dud
Još jedno značajno istorijsko mesto u Smederevu jeste Karađorđev dud. Ispod duda je tadašnji turski zapovednik grada dizdar Muharem Guša predao ključeve grada voždu Karađorđu Petroviću 8. novembra 1805. i tako simbolično proglasio Smederevo po drugi put u istoriji za prestonicu Srbije. Karađorđev dud je i botanički raritet, jer je star više od 300 godina. Nalazi se u centru grada, u neposrednoj blizini Gimnazije.

Ljubitelji starih utvrđenja naročito će uživati ukoliko iz Smedereva produže za Golubac, koji se obično naziva i “najširi osmeh Dunava”. Osmougaona Šešir kula na Dunavu, nekadašnje pristanište Golubačkog grada, danas je zaštitni znak Golupca. Prvi put se pominje 1335. godine kao ugarsko vojno utvrđenje. Do Kosovske bitke bila je u srpskim rukama, a posle toga potpada pod tursku vlast – zauzeo ju je turski sultan Bajazit, i turska ostaje, s kraćim prekidima, sve do 1867. godine.

Tvrđava je izgrađena u vreme primene hladnog oružja, na visokoj steni na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, jer se odatle pružao najbolji pregled na čitavu okolinu. Ovaj kraj ima prelepu prirodu, a bogata istorija polako se oživljava kroz etno-postavke, muzeje i obnovljene kuće. (Novosti)

INFO
* Smederevo je od Beograda udaljeno 45 km
* Vila Obrenovića nalazi se na putu Beograd – Smederevo, 4 km od grada
* Angažovanje turističkog vodiča u Smederevu po satu je 600 dinara
* U Smederevu treba jesti: poparu, gužvaru, riblju čorbu, smuđa, sarmu ili musaku od vinovog lišća, a naročito “paču” po receptu iz 1890. godine
* Od 12. do 25. aprila u Smederevu se održavaju “Nušićevi dani”
* Golubac je od Beograda udaljen 130 km