Da li ste već počeli da maštate o putovanjima u ovoj godini? Ako tek sastavljate spisak mesta iz mašte, ovaj tekst bi mogao da vas inspiriše…

Šri Lanka (flickr by Byflickr)

Šri Lanka je ostrvska država u Aziji, ranije poznatija kao Cejlon.Veći deo zemlje zauzimaju nizije i bregovita područja. Planine se nalaze samo u unutrašnjosti ostrva, s najvišim vrhom Pidurtalagalom (2.524 metra). Klima je monsunska. Ova zemlja, tragično pogođena cunamijem 2004. godine i razornim građanskim ratom koji je trajao do 2009. godine, sada je otvorena prema investitorima, dok se broj turista iz sezone u sezonu povećava…

Crna Gora je nova destinacija na spisku svetskih putnika koji je opisuju kao „nastajuću zvezdu divlje lepote koja turistima nudi avanturu i aktivnosti van utabanih staza”, bilo da odete na predivnu morsku obalu ili se opredelite za planinarenje, skijanje ili biciklizam.

Južna Koreja – bez mnogo pompe, zemlja je koja je tiho razvijala turističku ponudu koristeći svoje potencijale za igranje golfa, planinarenje i pecanje. Južna Koreja (zvanični naziv zemlje je Republika Koreja) ima čak devet milionskih gradova, od kojih su najveći glavni grad Seul (više od devet miliona stanovnika), a slede Busan, Inčon i Tegu…

Ekvador (flickr by MAZZALIARMADI.IT)

Ekvador – na čijem su se današnjem području od davnih vremena razvijale razne stare američke kulture. Njih su osvojile Inke u petnaestom veku, a Španija se izborila za to područje 1534. godine, i tako se moderni Ekvador prvo pojavio u istoriji kao španska kolonija. Kroz teritoriju ove zemlje prolazi imaginarna linija ekvatora, odakle potiče i ime države. Postoje samo dva godišnja doba, leto i zima, a Ekvador je poznat i po ostrvskom arhipelagu Galapagos koji se nalazi u Tihom okeanu.

Slovačka dve decenije posle Plišane revolucije beleži veoma brzi rast ekonomije, pridružila se Evropskoj uniji, a sve više putničkih agencija nudi veoma povoljne aranžmane za zimski odmor ili produžene vikende u njoj. Visoke Tatre su najviši planinski venac Karpata, a zbog izuzetnih prirodnih lepota 1949. godine proglašene su prvim Nacionalnim parkom u Slovačkoj. Više od 50 ski-liftova pokrivaju 60 kilometara uređenih staza.

Solomonska ostrva (flickr by Slider_1980)

Solomonska ostrva ili Solomonova Ostrva su ostrvska država u jugozapadnom Pacifiku – nalaze se u Melanežanskom arhipelagu u Okeaniji, istočno od Nove Gvineje. Nekadašnja putešestvija Pacifikom bez reda vožnje, po lošim putevima i još lošijim prevoznim sredstvima sada su prošlost. Na Solomonskim Ostrvima čekaju vas najbolja mesta za ronjenje, odsedaćete u eko-selima, a čak ni komarci nisu opasni kao što su nekad bili…

Island u kojem ćete, ako zaustavite bilo kog turistu na obilasku, saznati da je ovu zemlju bezuslovno zavoleo. Ljubazni domaćini, prelepi pejzaži, ukusna jagnjetina ili riba, sve vas to očekuje u ovoj ostrvskoj zemlji. Kako je njihova nacionalna valuta kruna zbog krize devalvirala čak 75 odsto, turistima je ova predivna zemlja postala još dostupnija. U 2013. Island je vaš!

Turska (flickr by archer10 (Dennis))

Turska uz nove niskobudžetne avio-kompanije koje sada lete jugoistokom i odličnu podršku autobuskih prevoznika, sada je mnogo lakša za obilazak. Istražite istorijske stare gradove Mardin i Midiat, uživajte u tradicionalnoj hrani u Gaziantepu i budite među prvima koji će obići novootkrivene ruševine blizu Šanlijurfa.

Dominikanska Republika sa predivnim, luksuznim, ali ne preskupim odmaralištima duž obala i banjama u nedirnutoj prirodi, iz godine u godinu privlači sve više turista na odmor u ovoj zemlji sunca, peska i surfovanja.

Madagaskar je posle godina političkih previranja i nestabilnosti koje su ometale razvoj turizma za 2013. zakazao predsedničke izbore, što bi trebalo da ovu zemlju povede na put oporavka. Pa, ako ste u potrazi za neobičnim destinacijama, pravi je trenutak da je posetite pre nego što je otkriju putnički agenti i sve poskupi! (Press)