Turistički vodiči nekada su predstavljali jedini izvor informacija prilikom posete nekoj zemlji. Danas, međutim, postoje brojni uređaji koji vam znatno brže, lakše i slikovitije daju sve potrebne informacije u vezi sa novom zemljom bez potrebe da okrećete stranice i razvlačite mape ulica. Da li je vreme turističkih vodiča prošlo?

Foto: www.beogradskesetnje.rs

Sve više hotela nudi besplatan bežični internet, ali njegova brzina nije konstantna u svim delovima hotela. Ponekada je zaista potrebno juriti pravi signal i pomerati telefon u brojnim pravcima ne bi li dobili internet konekciju kakvu želimo.

Kada niste u dometu bežičnog interneta sve informacije koje želite da pogledaju koštaće vas. Ponekada je potrebno kupovati i lokalnu karticu za mobilni telefon, a kao dodatna poteškoća javlja se i biranje pravog paketa – da li vam je potrebno 50, 100 ili 150 megabajta tokom posete nekom gradu?

Iako nudi mnoge prednosti, telefon ipak ne može da zameni običan turistički vodič kada su brzina i dostupnost podataka u pitanju.

Još jedan veliki problem jeste baterija uređaja koje nosite sa sobom. Da li će se ona isprazniti baš u trenutku kada tražite neku važnu adresu ili pokušavate da se vratite do glavne ulice iz mnoštva sporednih.

Ukoliko ostanete bez baterije, vrlo lako možete konsultovati turistički vodič.

Prilikom listanja turističkog vodiča možete znatno lakše da se prebacujete sa lokacije na lokaciju i da menjate sadržaj nego što je to slučaj sa sličnim pokušajima na tabletu ili mobilnom telefonu.

Međutim, kada su u pitanju hoteli, restorani i druge znamenitosti, mobilni uređaji imaju prednost. Brojne aplikacije rećiće vam šta da obavezno poručite u restoranu tokom vašeg boravka, u kom restoranu i koliko će vas to koštati.

Informacije koje pružaju obični turistički vodiči uglavnom su povezani sa datumom objavljivanja, a to nekada može značiti i podatke koji su stari i po nekoliko godina.

Iako vodiči nisu više bitni kao što su to nekada bili, oni predstavljaju odličnu dopunu za neočekivane situacije. Oni su napravljeni kako bi vas vodili a ne zamenili osećaj radoznalosti. Ponekada je bolje da nemate sve informacije nadohvat ruke, a ukoliko su vam one zaista potrebne, uvek možete upaliti neki od mobilnih uređaja. (B92; Huffington Post)