Park komunizma, kuvana svinjetina, omiljeno jelo nekadašnjeg lidera Mao Cedunga, igranje rata s Japanom… deo su ponude takozvanog “crvenog turizma” u Kini.

Slavljenje komunističkih velikana i partijskih tekovina u vidu takozvanog “crvenog turizma” predstavlja odgovor kineskih vlasti na slabljenje interesovanja za ideologiju, ali ujedno i dobar izvor profita za kinesku ekonomiju.

Kada je konstatovano da današnja kineska omladina nije zainteresovana za ideologiju i komunističke vrednosti, vlasti su odlučile da tom pitanju pristupe ozbiljno i pokrenu projekat “crvenog turizma” kao odgovor na krizu identiteta, piše “Špigl”.

Komunistička partija je rešila da reafirmiše sopstvenu istoriju i da oživljavanje revolucije približi građanima širom zemlje. Najpre je uspostavljena “Nacionalna koordinaciona grupa za crveni turizam”, a zatim je održana konferencija za “crveni turizam” kojoj su prisustvovali i članovi Politbiroa.

Sličnih inicijativa bilo je i ranije, ali ova se razlikuje po tome što je namera bila da se kineski građani zabave na temu istorije i komunističke partije, da uživaju u zabavnom Parku komunizma gde, na primer, posetioci mogu da probaju kuvanu svinjetinu, omiljeno jelo nekadašnjeg lidera Mao Cedunga ili da nose puške i igraju se rata s Japanom.

Organizuju se i “Narodne crvene igre” u kojima se učesnici takmiče u disciplinama kao što su “bacanje granata” ili “juriš na kuće”. Kompanije i partijski odbori šalju svoje članove na ove destinacije u okviru “edukativnog odmora”.

Sve je više i onih Kineza koji bukvalno žive od ove nostalgije. Jedan od njih je glumac Vu Jongtang koji cele godine igra Mao Cedunga u otvorenom pozorištu u Jananu, svojevrsnoj “svetoj zemlji kineske komunističke revolucije”.

Od kolektivnog podsećanja na revoluciju koristi ima i kineska ekonomija. Projekat “crvenog turizma” je već počeo da daje rezultate i 2011. godine zabeleženo je čak pola milijarde “crvenih turista”, a sve je više i onih koji bukvalno žive od ove privredne grane.

Po državnim medijima, “crveni turizam” je stvorio milione radnih mesta i izgradio na hiljade kilometara autoputa i nekoliko novih aerodroma. Uskoro će kineske patriote čak moći da lete do mesta u pustinji gde je Kina testirala svoju prvu nuklearnu bombu 1964. godine.
(Mondo)