Putnici koji putuju preko Atlantika mogu da očekuju da će znatno više vremena provoditi sa vezanim pojasom sudeći po novom istraživanju koje tvrdi da će klimatske promene dovesti do većih turbulencija tokom leta avionom.

Foto: lot.com

Do polovine ovog veka snaga turbulencija iznad Atlantika mogla bi da poraste između 10 i 40 odsto a njihov intenzitet mogao bi da skoči između 40 i 170 odsto, sudeći po novoj studiji objavljenoj u žurnalu Nature Climate Change.

Ova predviđanja mogla bi da imaju velike implikacije za avio prevoznike s obzirom da svakog dana oni zabeleže više od 600 letova od Severne Amerike do Evrope i obrnuto.

Istraživači su se fokusirali na turbulencije čistog vazduha, u pitanju su turbulencije koje se dešavaju čak i kada nema oblaka i planina. Do ovih turbulencija dolazi kada se velike mase vazduha sudare pri različitim brzinama. Ove turbulencije gotovo je nemoguće konstatovati uz pomoć radara ili satelita.

Avioni provode 3 odsto vremena leta na visinama na kojima moraju da izlaze na kraj sa turbulencijama, a 1 odsto vremena u jakim turbulencijama.

Istraživači tvrde da će se broj turbulencija povećati u ovom veku pod pretpostavkom da avioni neće menjati svoje putanje.

Jedan od načina da se one izbegnu jeste promena ruta, što bi moglo da znači duže vreme putovanja, veće potrošnje goriva i povećano zagađenje – koje može dodatno da pojača klimatske promene. (Huffington Post / B92)