Kao pripremu za predstojeće praznike i sezonu odmora, koje mnogi provode na putovanjima, BBC je objavio listu najjeftinijih evropskih gradova koje vredi posetiti, a među njima se našao i Beograd.

“Smeštena pored Dunava, srpska prestonica godinama se borila da privuče turiste”, piše BBC dodajući da se situacija sada znatno menja zahvaljujući “draguljima” grada kao što su: uzbudljiv noćni život, raznolika arhitektura od vizantijskih i turskih do neoklasičnih, romantičarskih i “art nuvo” detalja, i sve to uz primamljive cene.

Kao mesta koja treba posetiti istaknuti su Kalemegdan, hram Svetog Save, kao jedno od najznačajnijih pravoslavnih zdanja na Balkanu, i Muzej Nikole Tesle, “srpskog pronalazača, inženjera, fizičara i eksperta za telefoniju”.

Kada su cene u pitanju, ono zbog čega se Beograd i našao na ovoj listi, navodi se da je za noćenje u hostelu potrebno oko pet evra, gradski prevoz staje oko evro dok se ceo obrok može pronaći za sedam evra.

Listu čine gradovi u kojima dnevni budžet neophodan za prosečnog turistu nije veći od 23 evra. Tako su se na listi našli brojni gradovi susednih zemalja (Budimpešta, Bukurešt, Zagreb, Sofija, Sarajevo) ali i gradovi istočnoevropskih zemalja (Krakov, Kijev, Riga). (BBC / B92)