Za prvomajske i uskršnje praznike u banjama ostaje sve manje mesta. Izleti, uranak, predstave, programi za decu, a radiće i svi bazeni.

Zahvaljujući tome što su ove godine “spojeni” uskršnji i prvomajski praznici, mnoga turistička mesta u Srbiji vrveće od turista. Zbog velikog interesovanja, smeštaj treba rezervisati na vreme.

U Vrnjačkoj Banji uveliko se spremaju za đački raspust, jer ovaj turistički centar deca jednostavno obožavaju. U hotelu “Breza” prodata je polovina smeštajnog kapaciteta, što i ne čudi kada se uzme u obzir da je pun pansion 2.200 dinara, a dete do 10 godina boravi besplatno. Tu je i najpopularniji zatvoreni bazen. U hotelu “Aleksandar” prodato je 70 odsto kreveta, a smeštaj su rezervisali stalni gosti koje ovog puta dočekuje “prvomajska večera”: pečeno jagnje u bašti hotela. Sutradan, 2. maja, u ovom hotelu organizuje se izlet do manastira Svete Petke, Ljubostinje i Žiče.

Novi hotel “Solaris rizort” popularan je među roditeljima čija deca treniraju tenis i druge sportove, jer ima sve neophodne terene. Najtraženija je porodična soba za četiri osobe koja za tri dana košta 9.600 dinara. Osim “uskršnje večere”, u ovom hotelu će biti organizovan i specijalan program za decu. Hotel “Merkur” idealan je za miran odmor, jer za 10.650 dinara gosti dobijaju velnes program, ali i organizovano farbanje jaja i takmičenje u tucanju jaja.

Prvomajski praznik je nezaboravan i u Prolom banji, jer hotel “Radan” organizuje tradicionalni prvomajski uranak.

– Naše goste organizovano vozimo do Đavolje varoši gde se priprema obilan doručak u prirodi – kaže Zlatko Veljković, direktor hotela “Radan”. – Na meniji su pečenje i bogat švedski sto.

Četvorodnevni aranžman košta 11.900 dinara, a dobijaju se četiri puna pansiona, izlet do crkve Lazarica, piknik u Đavoljoj varoši, dve masaže i velnes centar. Radiće i otvoreni bazen koji se dogreva toplom “prolom” vodom. Aranžmana u hotelu “Radan” još ima, i mogu da se plate na rate, dok su u Lukovskoj banji svi rasprodati do – avgusta.

Zlatibor za prvomajski uranak očekuje oko 20.000 gostiju. Veliko je interesovanje, a rezervacija ima toliko da su hoteli popunjeni više od 90 odsto. Turistička organizacija Zlatibora priprema veliki broj svakodnevnih izleta do Sirogojna, Tornika, Stopića pećina, vodopada u

Gostilju i Mokre gore. U to vreme se održava i “Šljivovička rakijada”.

– Niko se neće pokajati ukoliko dođe na Zlatibor za praznike – poručuje Darko Đurović, direktor TO Zlatibor. – Hotelijeri su prezadovoljni: očekuju mnogo dece i pripremaju zanimljiv program u svojim objektima, poput farbanja jaja. Priprema se i veliki koncert u centru Zlatibora, a hoteli će organizovati predstave za decu, zatim komedije i mnogo toga drugog. (Novosti)