Niški aerodrom “Konstantin Veliki” ove godine pokreće nove, atraktivne vazdušne linije. Za Italiju dva puta nedeljno. Sa Crnogorcima sledi novi dogovor.

Vazdušna luka “Konstantin Veliki” obogatila je ponudu. Uspostavljeni su letovi, dva puta nedeljno za Trst, a od juna do septembra, posle tri godine pauze, biće organizovani čarter letovi do turskog odmarališta Antalija.

Ugovor sa crnogorskim “Montenegro erlajnsom” je istekao u martu ove godine, pa je lokalna samouprava pokrenula proceduru da se saradnja nastavi. Crnogorci pet puta nedeljno lete iz Niša do Podgorice, a zatim i do većine evropskih metropola po ceni od 169 evra, ali Niš subvencioniše ove letove. U kom obimu i na koji način će se ovi letovi subvencionisati ubuduće, još se ne zna, ali iz kabineta gradonačlenika potvrđuju da je 29. marta pokrenuta procedura raspisivanja javnih nabavki. Pouzdano se zna da drugih ponuđača, osim Crnogoraca, neće biti.

– Bez obzira što je ugovor istekao, nastavili smo da letimo iz Niša, jer je to na obostranu korist – kaže Žarko Đurović, direktor “Montenegra erlajnsa” u Beogradu. – Bilo bi šteta prekidati dobru saradnju u godini obeležavanja velikog jubileja, 1.700 godina Milanskog edikta, kada se očekuje poseta turista.

Đurović, ali i Marjan Aleksić, direktor saobraćaja niškog aerodroma, nisu želeli da komentarišu detalje saradnje, odnosno, koliko građane (ne samo putnike) zaista koštaju ovi letovi. Navodno, grad doplaćuje cenu samo u slučaju kada se ne popune kapaciteti po letu što je 40 karata. Niški aerodrom ne spada u rentabilne, tako da avio-kompanije bez subvencija, nisu zainteresovane da organizuju saobraćaj.

– Imali smo povećanje od 8 odsto 2012. godine u odnosu na 2011. Tako da je prošle godine prodato 27.000 karata – izjavio je Aleksić.

Rečima “Trst je opet naš”, Igor Ašuto, menadžer “Balkanekspresa” najavio je letove za Trst, utorkom i četvrtkom, po ceni od 49 evra u jednom pravcu. Putnike ne ovoj liniji prevoze avioni “boing 737” koji su vlasništvo italijanske Pošte.

Obnovljleni su čarter letovi do Antalije i to od 12. juna do 4. septembra. Avionske karte u sklopu aranžmana prodaje agencija “1A Travel”. – Interesovanje za turska letovališta svake godine raste. Zato smo se potrudili da omogućimo lagodnije letovanje i stanovnicima ovog dela Srbije. Putnike će prevoziti jedanom nedeljno avioni kompanije “Skaj erlajns” – izjavila je Jelena Oprašić, menadžer agencije. (Novosti)