Naočare za sunce i novčanici – to su najčešće stvari koje putnici ostavljaju posle letova, makar je tako po spisku avio kompanije Southwest Airlines. Menadžer Robert Ler koji radi u odeljku “Izgubljeno-nađeno” deli stvari samo na skupe i jeftine.

Među “jeftinim stvarima” su naočare, novčanici, plišane igračke, kese sa suvenirima, ćebići, a one skuplje predstavljaju mobilni telefoni, iPadi, iPodi, laptopovi, fotoaparati…

Menadžer Ler je ponosan kada on ili kolege em pronađu izgubljene stvari em pronađu njihove uglavnom očajne vlasnike.

“Ne možete ni da zamislite šta sve nalazimo. U skladištu imamo skoro sve stvari koje su dozvoljene za unošenje u avion. Čak smo imali i odelo pande. U zavisnosti od doba godine pa i praznika nalazimo suvenire iz Diznilenda, šešire, lutke, maske. Našli smo čak i sombrero, iako nikad nisam video nekoga ko putuje sa sombrerom na glavi”, kaže Ler.

Putnici najčešće zaboravljaju stvari u odeljcima za ručni prtljag.

Najbolji deo posla u delu “Izgubljeno – nađeno” su momenti kad stvari nađu svoj put do vlasnika. Neki od njih šalju im i pisma zahvalnosti, posebno parovi kojima se vratila fotografija sa medenog meseca ili aparat na kome su zabeleženi snimci rođenja deteta.

“Pre nekoliko meseci smo vratili aparat sa fotografijama vojnika koje su nastale pre njegove pogibije u Iraku, a porodica je bila presrećna što će imati i tu uspomenu. Jedna starija gospođa izgubila je vredan nakit koji joj je u nasledstvo ostavila majka. Uspeli smo da ga nađemo i vratimo joj, a to joj je mnogo značilo. Vraćanje vrednih stvari vlasnicima je blagoslov za nas”, kazao je Ler i putnike još jednom podsetio da pregledaju svoje sedište i prostor za ručni prtljag pre nego što napuste avion.