Presedanje, čekanje ranih jutarnji letova, gubljenje vremena na aerodromu… Mnogi ove trenutke koriste za preko potreban odmor, pa ne čudi to što sve više aerodroma u svojoj ponudi ima i neobičan smeštaj.

Aerodrom u Atlanti

Inspirisana japanskim „kapsulama za noćenje“, kompanija „Minute Suites“ još 2009. godine postavila je na međunarodnom aerodromu u Filadelfiji trinaest kabina. Ti minijaturni apartmani dostupni su u svakom trenu, sedam dana nedeljno, bilo za odmor, san ili rad. U svega nekoliko metara kvadratnih staju jedan krevet uz koji se dobija čista posteljina, budilnik, televizor, stočić i stolica, a obezbeđen je i pristuo internetu.

Danijel Solomon, jedan od osnivača kompanije, najavio je za BBC da će se simpatične kabine za odmor naći od 2014. godine i na drugim aerodromima, među kojima su svoje „smeštajne kapacitete“ već rezervisali aerodromi u Dalasu i Čikagu.

Nešto drugačiju verziju aerodromskog smeštaja još od 2007. nude londosnki aerodromi Hitrou i Getvik, u okviru kojih postoje svojevrsni hosteli kompanije „Yotel“. U pitanju su minijaturna zdanja sa tridesetak privatnih kabina opremljenih automatskim sistemom prijave i odjave sa naplatom, krevetom, bežičnim internetom, radnim prostorom i televizorom. Slični apartmani postoje i na aerodromu Shiphol u Amsterdamu od 2008. godine.

Nemačka kompanija „Napcabs“ opremila je aerodrom u Minhenu sličnim „jedinicama za spavanje“ , a ovakve spavaonice proizvodi i „Snooze Cube“, kompanija koja je zadužena za miran san putnika na međunarodnom aerodromu u Dubaiju. (B92)