Popularan među turistima zbog bajkovitih zamkova i interesantnog noćnog života, Prag je danas jedna od najpoželjnijih turističkih destinacija, a samo posle nekoliko sati provedenih u njemu, shvatili biste i zašto. Sastavili smo listu od 15 stvari koje bi bilo vredno da vidite, a koje su besplatne.

1. “Sat šou”
Astonomski sat datira iz XV veka, nalazi se u Starom gradu na Tornju i jedna je od najpopularnijih atrakcija u gradu. Svakog sata ljudi se okupljaju da gledaju “Povorku dvanaest apostola”. Na satu je dvanaest medaljona koji predstavljaju toliko znakova zodijaka, koji su dodati u XIX veku.

2. Posetite Jozefovu četvrt
Ovo je jevrejska četvrt Praga iz X veka i nalazi se u Starom gradu. Ovde je rođen Franc Kafka i u Jozefovoj četvrti su neke manje poznate turističe atrakcije poput starih jevrejskih groblja i sinagoga.

3. Istražite Karlov most
Karlov most je bitan kako zbog prelaska Vltave tako i kao turistička atrakcija. Poznato je da je pogled koji se pruža sa ovog mosta spektakularan. Duž celog mosta nailazićete na slikare, muzičare, plesače i druge umetnike i zabavljače. Prošetajte ovuda rano ujutru ili kasno uveče da biste ga videli kada nema gužve.

4. Posetite Kampa ostrvo
U blizini Karlovog mosta naći ćete ovo ostrvo koje se smatra jednim od najlepših delova Praga. Uživaćete u šetnji ostrvom koje krase živopisne kuće i divni parkovi. Postoji i nekoliko kuća koje su uz samu reku i ovaj deo ostrva zovu “Venecija Praga”.

5. Obiđite Petrinovo brdo i observatoriju
Ako vam ova kula deluje poznato, to je zato što zapravo predstavlja malu kopiju Ajfelovog tornja u Parizu. Iako je visoka samo 60 m, sa vrha se pruža nezaboravan pogled na grad. Da biste se popeli na ovaj najviši vrh Češke potrebno je da se popnete uz 299 stepenika.

6. Noćni provod
Prag je poznat po barovima, koji uz dobro pivo i kvalitetnu muziku nude zabavu za svačiji ukus. Ako slušate rok, preporučujemo Lucena bar u kojem su česte svirke rok bendova i tematske večeri. Ovde se organizuju i džez večeri. Futurum bar poznat je kako po muzici uživo tako i po nastupima didžejeva. Još jedan bar koji koji obećava nezaboravno veče je Bordo bar u kojem se mogu čuti svi žanrovi – od hip-hopa do indi-roka.

7. Posmatrajte češku arhitekturu
U Pragu se mogu naći građevine iz različitih epoha. Ako želite da vidite arhitekturu u romanesko stilu, obratite pažnju na baziliku Svetog Đorđa u Praškom zamku. Ako volite barokne građevine pogledajte crkvu Svetog Nikole na trgu u Starom gradu. Takođe, mogu biti interesantna i lica i cvetovi koji se nalaze na fasadama nekih zgrada.

8. Pogledajte zid Džona Lenona
Posle Lenonovog ubistva, njegova slika je naslikana na ovom zidu, preko puta ambasade Francuske, a tu su i reči pesama i politički grafiti. Uprkos krečenjima tajne policije, ranije, ali i intervencijama vlasnika poseda u skorijoj prošlosti, grafiti su uvek iznova crtani.

9. Istražite Praški dvorac
Ovaj dvorac datira iz 870. godine i bio je sedište nekadašnjih čeških kraljeva. Danas je poznata turistička atrakcija i ovde se može naići na mnoga besplatna dešavanja, koncerte i slično. Popularna je takođa i smena straže koju možete videti svakog dana od 6 do 23 sata.

10. Prošetajte gradom
Prag je odlično mesto za šetnju zbog romantičnih i krivudavih ulica, sa jedinstvenom arhitekturom. Dva puta dnevno organizuju se ture u kojima se kroz trosatnu šetnju obiđu sve poznate tačke grada, a vodičima se na kraju ture daju napojnice.

11. Prošetajte Valerštajn baštom
U delu koji se zove Malá Strana možete naći prelepu Valerštajn baštu. Baštu krase fontane, drveće i bronzane figure. Leti se ovde organizuju besplatni koncerti i predstave, a bašta je otvorena od 1. aprila do 31. oktobra.

12. Posetite češki Muzej muzike
Muzej muzike je u baroknoj crkvi Sveta Marija Magdalena i ovde se nalazi jedinstavena kolekcija muzičkih instrumenata. Svakog prvog četvrtka u mesecu, ulaz u muzej je besplatan.

13. Posetite Crkvu device Marije pred Tinom
Ova crkva je najupečatljivija građevina na Tgu u Starom gradu. Ima dva prepoznatljiva tornja, a njenim enterijerom dominira barokni stil. Neki kažu da je ova crkva bila inspiracija za zamak Volta Diznija u Uspavanoj lepotici.

14. Vidite “Kuću koja igra”
Verovali ili ne, ovo je zaista naziv zgrade, ne zbog dešavanja u njoj već zbog njenog izgleda. “Kuću koja igra” ili “Fred i Džindžer”, kako je još zovu, projektovali su hrvatsko-češki arhitekta Vlado Milunić i kanadsko-američki arhitekta Frankom Gerijem, a ime je dobila jer podseća na par koji pleše. Izgradnja ove zgrade bila je diskutabilna jer se prema mišljenjima nekih ne uklapa u tradicionalni izgled okoline.

15. Idite u pab
Ovo nije baš besplatno, ali kada nađete pravi pab, moći ćete da pijete poznata češka piva po cenama koje su znatno niže nego u drugim evropskim prestonicama. Dakle, krigla piva u Parizu koštaće oko sedam evra, u Oslu oko 10, a u Dablinu oko šest teško zarađenih evra. U Pragu možete da nađete pab u kojem biste pivo platili oko jedan i po evro.
(24 sata)