Prestonica Kambodže Pnom Pen se brzo modernizuje. Nedavno je završena gradnja hotela i kockarnice NagaWorld, kao i još mnogo visokih zgrada koje sada dominiraju panoramom.

Međutim, najzanimljivija mesta nisu ona nova, nego vezana za prošlost. Grad ima više muzeja podignutih u čast žrtava Crvenih Kmera, dok francuska kolonijalna arhitektura putnika može da vrati u vreme kada je Pnom Pen nazvan “Biserom Azije”.

Nekoliko decenija kasnije, nadimak je i dalje aktuelan, što ukazuje da je njegova lepota sačuvana u čvrstoj školjki.

Pnom Pen mnogo radi na razvoju turizma, pa većinu atrakcija možete posetiti potpuno besplatno ili za svega dolar ili dva. Evo nekoliko koje vas neće koštati baš ništa…

Most japansko kambodžanskog prijateljstva
Kako biste sagledali sva raskršća ove zemlje, najbolje mesto je viseći most iz 1966. koji je ponovo sagrađen 1995. nakon što su ga uništili Crveni Kmeri. On nudi panoramski pogled na obe strane Tonle Sap reke. Ako se usuđujete, obiđite okolne uske staze ili prosto zastanite, i divite se divnim pejzažima. Na obalama možete pronaći šarmantne kafiće, pabove i mnoge prodavnice. Tu su i galerije u Ulici 178, među stanovnicima poznatoj kao Umetnička. Ovde možete kupiti razne rukotvorine i uzorke svilenih tkanina oslikane rukom.

Glavna pijaca (Phsar Thom Thmei)
Ispod limun žute kupole, Glavna pijaca nudi mnogo toga – od garderobe i nakita, do pravih poslastica u vidu mangostina i prženih insekata. Petkom, subotom i nedeljom se na obližnjoj Noćnoj pijaci (Phsar Reatrey) izlažu rukotvorine lokalnih umetnika.

Hramovi
Po ceni od jednog dolara možete ući u nekoliko vekova star hram Wat Phnom. Iako to nije besplatno, utisak koji će na vas ostaviti je neprocenjiv. Ovde možete videti i skulpturu Nage, morske zmije, odmah uz cvetni sat.

Spomenici
Iako se statue u Pnom Penu obično nalaze na najmanje očekivanim mestima, dve najpoznatije su svega nekoliko koraka od kraljevske palate – Spomenik nezavisnosti (od Francuske) i Spomenik kambodžansko vijetnamskog prijateljstva. (B92)