Ako se ostvari plan gradskih vlasti, Pariz bi za nekoliko godina mogao da postane evropska metropola koja, pored brojnih istorijskih i drugih znamenitosti, nudi turistima i mogućnost da skijaju.

Naime, gradske vlasti planiraju da do 2020. na severu Pariza izgrade ogroman rekreativno-komercijalni kompleks u kojem će pored tržnih centara i kulturnih sadržaja biti i nekoliko skijaških staza.

Prema pisanju lista “Mond”, ovaj “hram zabave” će se nalaziti nadomak aerodroma Roasi Šarl de Gol, a njegov cilj će biti da nadmaši broj posetilaca Diznilenda.

Zatvoreni skijaški park je deo projekta “Europa City” iza kog stoji grupacija Ošan koja očekuje 30 miliona posetilaca godišnje, što je dvostruko više od Diznijevog tematskog parka koji trenutno važi za najposećeniju turističku atrakciju u Evropi.

Kompleks “Europa City” će imati više od 230.000 kvadratnih metara komercijalnog prostora, 2.700 hotelskih soba, nekoliko bioskopskih i koncertnih sala, cirkus, zabavni park, akvapark, spa centre i skijaške staze.

Imaće 20.000 zaposlenih i zasebnu metro stanicu.

Projekat, oko kojeg se nadmeće nekoliko arhitektonskih biroa, nailazi i na snažne otpore, posebno udruženja poljoprivrednika čiji bi posedi, u slučaju konkretizacije ove megalomanske ideje, mogli da budu ugroženi. (B92)