Muzejski voz “Nostalgija” na Šarganskoj osmici počeće ove sezone sa radom 13. aprila i radiće do 31. oktobra, do kada će trajati letnja sezona, najavio je direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović.

On je rekao da će popularni “Ćira” na relaciji od Mokre Gore do stanice Šargan Vilusi, i nazad, imati svakodnevno dva redovna polaska u 10:30 i u 13:30, kao i dva vanredna polaska, ukoliko bude postojalo povećano interesovanje putnika.

Simonović je rekao da je prošle godine “Nostalgijom” prevezeno preko 70.000 putnika i ostvaren ukupan prihod sa smeštajem i ugostiteljskim uslugama od 71 milion dinara. Plan u ovoj godini je povećanje broja turista i ostvarenih prihoda, kaže Simonović.

“Šarganska osmica i muzejski voz ‘Nostalgija’, zajedno sa ‘Romantikom’ i ‘Plavim Vozom’, ne samo da doprinose dobrom imidžu i afirmaciji srpskih železnica, već treba da budu i značajan prihod za kompaniju”, kaže Simonović.

Kako bi ostvarili taj cilj, generalni direktor Železnica Srbije najavljuje preduzimanje aktivnosti kako bi se poboljšala turističko-muzejska ponuda srpskih železnica, kao i druge aktivnosti koje će dovesti do povećanja broja tursta.

“Aktivno ćemo ponuditi domaćem i stranom tržištu naše prevozne i turističke kapacitete. Na Mokru Goru dovešćemo kompanije koje po različitim osnovama sarađuju sa srpskim železnicama, poslovne partnere iz zemlje i inostranstva. Mokra Gora će biti i domaćin Železničkog biznis foruma, na kojem ćemo okupiti najrazličitije poslovne partnere srpskih železnica”, istakao je Simonović.

On je istakao i da će Železnice Srbije u narednom periodu povećati smeštajne kapacitete, jer su, po njegovim rečima, postojeći nedovoljni.

Železnice Srbije najavile su da će Ćira na relaciji od Mokre Gore do Višegrada početi da saobraća 27. aprila. Tokom maja i juna voz za Višegrad saobraćaće samo subotom, a u jeku turističke sezone, tokom jula i avgusta, subotom i nedeljom. (Mondo)