Pariz, grad svetlosti i ljubavi, prošle godine je posetilo rekordnih 29 miliona turista, čime je postala najposećenija evropska prestonica.

Kako je saopštio Turistički savez Francuske, Pariz je prošle godine posetilo rekordnih 29 miliona turista, od kojih je najveći deo bio iz SAD i Velike Britanije.

U hotelskom smeštaju u Parizu registrovano je 15,68 miliona posetilaca, za 0,2 odsto više nego godinu dana ranije, sa 79,6 odsto popunjenosti kapaciteta, saopštio je Turistički savez Francuske.

Broj noćenja u hotelima francuske prestonice dostigao je prošle godine 36,9 miliona, 13 miliona domaćih a 23,9 miliona stranih turista.

Amerikanci i Britanci su i prošle godine bili najbrojniji strani turisti u Parizu. U pariskim hotelskim smeštajnim kapacitetima boravilo je oko milion građana SAD i isto toliko Britanaca, s tim što su Amerikanci ostvarili četiri miliona noćenje, 12 odsto više nego prošle godine, a građani Britanije 2,5 miliona , preneo je Frans pres.

Najveći porast zabeležen je kod kineskih i švajcarskih gostiju u hotelskom smeštaju, Švajcaraca je za 18 odsto više, sa 795.000 noćenje, a Kineza za 15 odsto više, sa 474.000 noćenja.

Broj turista iz Španije i Italije je u Parizu šestu godinu za redom opao, što je posledica teške ekonomske situacije u tim zemljama. (B92)