Zadovoljstvo odlaska na ručak ili večeru u restoran u nekim slučajevima može da košta čitavo bogatstvo…

Masa, Njujork – Smešten u Time Warner Centru u Njujorku, Masa je najskuplji restoran u modernom tržnom centru u jednom od najvećih gradova na svetu. Dobrodošlicu u restoran će vam poželeti sam kuvar lično. Restoran može da primi do 26 gostiju u isto vreme, a ekskluzivna klijentela dobiće kraljevski tretman, zahvaljujući unikatnim Masa specijalitetima. Sto se, naravno, mora rezervisati jer, kao i obično postoji lista čekanja koja traje i do tri nedelje.

Aragava, Tokijo – Smešten u tokijskoj četvrti Šinbaši, „Aragava” je najstariji stek restoran u Japanu. Bez obzira na to što nije luksuzno uređen, važi za najskuplji restoran na svetu jer njegov poznati specijalitet – sirovi kobe biftek košta 330 evra! Kobe meso dobija se od goveda koja se gaje prema tradiciji, pa se svako grlo svakodnevno poji pivom i masira sakeom. Kao začini koriste se samo biber i senf, jer glavni kuvar smatra da bi svaki drugi prilog uništio biftek.

Solo Per Due, Italija – Ovaj restoran redefiniše značenje reči „ekskluzivnost“. Sam naziv restorana (samo za dvoje) govori sve. Restoran je smešten u raskošnoj zgradi iz 19. veka koja sama po sebi predstavlja izuzetnu atrakciju. Ovaj fenomenalan restoran omogućava svojoj klijenteli da ima čitav prostor kao i usluge prijatnog osoblja samo za sebe.

Ithaa, Maldivi – Nalazi se na Conrad Rangali ostrvu, na Maldivima. Prvi podvodni restoran na svetu, pruža savremenu mešavinu maldivske kuhinje uz zapadne i azijske uticaje. U podvodnom restoranu možete da večerate pet metara ispod talasa Indijskog okeana. Restoran je okružen koralnim podvodnim grebenom. ”Ithaa” je jedini restoran na svetu, gde možete da večerate uz pogled na lokalni okeanski život, panoramsko podvodno razgledanje. ”Ithaa” znači biser na lokalnom jeziku i obećava jedinstveno iskustvo.

French Laundy, Napa Valley – Glavne atrakcije ovog ekskluzivnog restorana su poznati kuvar Thomas Keller i njegov autentičan specijalitet – „ostrige i biseri“. Ako želite da posetite ovaj luksuzni restoran morate rezervisati sto i do dva meseca ranije, ali sudeći po prezadovoljnim gostima, ovo čekanje se i te kako isplati.

Alain Ducasse au Plaza Athenee, Pariz – S pravom se smatra jednim od najlepših i najraskošnijih restorana u Parizu, ali i širom sveta. „Alain Ducasse“ nije samo lepi i luksuzni interijer. Poznata je i izvrsna kuhinja čija se slava proširila daleko izvan glavnog grada Francuske. To i ne čudi, budući da kuhinju vodi najnagrađivaniji francuski chef, vlasnik 19 Michelinovih zvezdica i legenda svetskog ugostiteljstva – Alain Ducasse. Poznati kuvar, ugostitelj i preduzetnik poseduje 26 restorana u svim velikim svetskim gradovima, a godišnji su mu prihodi veći od 60 miliona dolara. Tri restorana iz lanaca restorana „Alain Ducasse Enterprise“ imaju najvišu ocenu u svetu restorana: 3 Michelinove zvezdice.

The Lecture Room and Library, London – Deo je lanca takozvanih Sketch luksuznih restorana. Glavni kuvar je priznati Pierre Gagnaire, koji se istinski trudi oko svakog detalja tokom pripreme jela, želeći da obezbedi svojim gostima nezaboravno gastronomsko iskustvo.

El Amparo, Madrid – Predivan restoran u glavnom gradu Španije, poznat je po vrhunskim kolekcijama najstarijih vina, ali i specijalitetima poput hladnog lososa sa paradajz sorbetom i čokoladnog musa.

Alberto Ciarla, Rim – Ovaj restoran može se pohvaliti preukusnom hranom i izvrsnom prezentacijom. Restoran je uređen u glamuroznom stilu karakterističnom za ’70-e godine i jedan je od najpopularnijih restorana italijanske prestonice.

Sushi Kaji, Toronto – Glavni kuvar restorana je iz Japana i ekspert je za suši, koji sprema od svoje trinaeste godine. Uvek se trudi da ne pretera sa začinima jer smatra da oni kvare teksturu i dobar ukus hrane. Na meniju su razne vrste ribljih specijaliteta koji oduševljavaju posetioce restorana. (LuxLife)