Volite da lutate Evropom, a već ste upoznali metropole poput Pariza, Rima i Madrida? Pogledajte koja zanimljiva i privlačna mesta predlaže najprestižniji svetski turistički vodič Lonely Planet kao alternativne vikend destinacije, idealne za lepe prolećne dane.

Herez de la Frontera, Španija
Ovaj grad je najbolji predstavnik andaluzijske kulture – pun je vinarija sa poznatim slatkim vinom “sherri”, prelepih konja i flamenka, a sve znamenitosti se svake godine slave nizom hedonističkih festivala.

Šetnja oko starog grada sa tvrđavom iz 11. veka i promenadom sa stablima narandži samo je uvod, jer srž Herez de la Frontera su vinarije u kojima se pravi, čuva i prodaje poznato vino.

Naziv “sherri”, engleska verzija španskog naziva “jerez” (koje je vino preuzelo od grada), odnosi se na piće napravljeno od prezrelog grožđa sa visokim procentom šećera, slično prošeku.

Kada se nakon obilaska podruma i probanja nezaobilaznog 20-godišnjeg “jereza” ​​zaželite plesa, krenite na flamenko u neki od poznatih tradicionalnih restorana.

Lavov, Ukrajina
Već na prvi pogled jasno je zašto građani Lavova za svoj grad ponosno tvrde da je najmanje sovjetski u Ukrajini. I zaista, daleko je od sivih blokova zgrada neizbežnih u ostalim delovima te zemlje.

Staro središte Lavova upisano je na UNESKO spisak svetske baštine još 1998. kao savršen spoj tradicije istočne Evrope s italijanskim i nemačkim uticajima, ali i daškom kultura drugih etničkih grupa koje su tu ostavile svoj trag.

Središtem grada ili do vidikovca iznad njega najbolje je prošetati nedeljom ujutro, kada praznim ulicama odjekuju tek napevi iz različitih crkava.

Noćni život takođe je raznolik i bogat šarmantnim kafićima, klubovima i pivnicama, što Lavov čini odličnom alternativom za Prag ili Krakov.

Dinar, Francuska
Ovaj grad na obali Bretanje obeležava nostalgični šarm 20-ih godina prošlog veka. Na njegovim plažama su uživali mnogi poznati Britanci, od Čerčila do Alfreda Hičkoka, najverovatnije u starinskim plavo-belim kupaćim kostimima koji su se oblačili i skidali u prepoznatljivim šatorima za presvlačenje.

Posebnost ovog mesta su i viktorijanske vile, ali i prekrasna Promenade du Clair de Lune ili Mesečeva promenada. I Pikaso je bio velik ljubitelj ovog područja, jer je u Dinaru proveo većinu 20-ih, uz fantastičan pogled koji je poticao njegovu imaginaciju.

Sveže ulovljena riba dominira “restoranskom scenom”, a tu su i specijaliteti poput svežeg bakalara na žaru u slanini i parmezanu.

Akirejri, Island
U zemlji prepunoj prirodnih lepota drugi grad po veličini više je nego misteriozan. Ipak, slučajno postavljen na vrhu ledenoplavog fjorda, sa sjajnim planinama u pozadini, Akirejri je po okruženju daleko ispred prestonice Rejkjavika.

U središtu prestonice severa, kako ga nazivaju, pronaći ćete niz opuštenih kafića u pariskom stilu te barova u kojima danju služe odlične kolače i kafu.

Noću se pretvaraju u živahna mesta za izlaske i restorane u kojima možete probati lokalne delikatese poput konjetine. U letnjim mesecima, kada sunce nad vrhom Skandinavije nikada ne zalazi, možete čak otići i na ponoćni golf u Akureiri Golf Club.

Roterdam, Holandija
Izvanredna arhitektura, zaštitni znak Roterdama, posledica je njegovog uništenja u Drugom svetskom ratu zbog kojg je u naknadnim decenijama pretvoren u jedinstven primer moderne estetike u Evropi.

Roterdam je dom nekih od najpoznatijih umetničkih muzeja, što je dovoljan razlog za posetu – bilo da je reč o delima starih holandskih majstora, ili se čuvaju u nadrealističkom krilu muzeja Boijmans Van Beuningen.

Noću se ovaj lučki grad pretvara u živahno mesto sa mnoštvom pivnica, kafića, kosmopolitskih restorana i barova koji više nego odgovaraju onim u njegovom najvećem rivalu, Amsterdamu.

Peruđa, Italija
Srednjovekovni brdski grad u srcu jedne od najlepših italijanskih regija, Umbrije, intrigantna je mešavina očuvane arhitekture 13. veka i vrlo moderne kulturne scene, za koju je zaslužna brojna studentska populacija.

Kako je umetnička i muzejska scena najviših standarda postala uobičajena u Italiji, ni Peruđa nije ostala izuzetak.

U Nacionalnoj galeriji Umbrije tako možete razgledati izvrsnu kolekciju lepih umetnosti od vizantijskog vremena do danas.

Svake večeri stiče se utisak da je ceo grad izašao kod Fontane Maggiore (Velika fontana), gde na istom mestu možete posmatrati studente, porodice koje dele sladoled i veterane okupljene da bi popili još jednu kafu.

Čak i za Italiju, Umbria je vrlo zanimljiva regija za isprobavanje hrane, pa svakako valja probati što više lokalnih proizvoda. (Tportal)