Povodom obeležavanja jubileja, 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, Vlada Republike Srbije odobrila je 120 miliona dinara za rekonstrukciju arheološkog nalazišta Medijana u Nišu, saopšteno je danas iz Ministarstva kulture i informisanja.

Obnova Konstantinove vile sa peristilom na arheološkom nalazištu Medijana, kao i izgradnja zaštitne konstrukcije iznad najvažnijeg dela ovog značajnog lokaliteta, biće blagovremeno završena kako bi sve bilo spremno za ključne segmente proslave 17. vekova od donošenja Milanskog edikta.

Rekonstrukcija Medijane će omogućiti širokoj publici i stručnjacima da vide 1.000 kvadratnih metara podnog mozaika kao i zidne slike u jednom delu vile, koje su po stepenu očuvanosti jedinstvene u našoj zemlji.

”Ukoliko dinamika finansiranja, kao i svi poslovi oko javnih nabavki, budu išli bez problema, do kraja avgusta ili početka septembra možemo očekivati da će se završiti sa postavljanjem zaštitne konstrukcije. Nakon toga sledi obeležavanje putanja za posetioce i postavljanje pratećih materijala koji su potrebni za prezentaciju nalaza”, rekla je v.d direktora Zavoda za zaštitu spomenika grada Niša, koji je i nosilac ovog projekta, Elena Vasić Petrović.

Medijana, kompleks letnjih rezidencija iz perioda cara Konstantina, podignut početkom 3. veka naše ere, imao je svoj sistem utvrđenja za odbranu, vodotoranj, žitnice koje su hranile čitav prostor kao i terme.

Izuzetno bogato opremljena i dekorisana, Medijana se po značaju i kompleksnosti izdvaja u odnosu na ostale lokalitete iz perioda rimskog carstva koji postoje u Srbiji. (B92)