Anri Loaret, direktor pariskog Luvra poslednjih 12 godina, ocenio je da će čuveni muzej ostati “otvoren za ceo svet” i da je neophodno naći “inovativna rešenja” kako bi, uprkos finansijskim problemima, to “zdanje nastavilo na sija”.

“Luvr je dobro. Srećan sam što ću svom nasledniku predati zdanje koje dobro funkcioniše i izvanrednu ekipu”, rekao je Loaret, koji odlazi s funkcije 14. aprila.

Novog direktora biraju francuski predsednik Fransoa Oland i ministar kulture Oreli Filipeti.

Pariski Luvr prošle godine posetilo je blizu 10 miliona ljudi, što je rekordna poseta i za milion više u odnosu na 2011, saopšteno je ranije iz ove ustanove.

Prošla godina, koja je bila izuzetna na više polja, obeležena je otvaranjem novog odseka za islamsku umetnost 22. septembra koji je do sada posetilo više stotina hiljada ljudi.

U prošloj godini primetan je bio rast broj kineskih posetilaca, koji su sada među vodeće tri nacije (stranih posetilaca), uz Amerikance i Brazilce, a iza njih slede Italijani i Nemci.

Mlađi od 30 godina čine 50 odsto svih posetilaca Luvra a sajt Luvra prošle godine imao sedam odsto više poseta nego u 2011. godini.

Muzej sa 48 odsto budžeta subvencioniše država, a 52 odsto obezbeđuju mecene. (B92)