Kuća na izolovanoj steni na Drini koja je postala svetska atrakcija, već 45 godina prkosi prirodi, a posle “Nacionalne geografije”, koja joj je posvetila jedan broj, ovim “srpskim čudom” bavio se i “Daily Mail”.

Ova kuća već više 45 godina stoji na steni na Drini; prošle godine je u jednom takmičenju “Nacionalne geografije” proglašena za fotografiju avgusta, ali i dalje izaziva veliku svetsku pažnju, pa je 9. marta novinar engleskog “Daily Maila” napisao tekst, čudeći se kako toliko godina odoleva divljoj prirodi.

U šaljivom tonu ističe se da “njeni stanari barem nemaju problema sa komšijama”, a za engleske novinare je misterija kako kuća već decenijama uspešno balansira usred Drine na steni, napadana godinama rečnim strujama, poplavama, vetrovima i svime onime što je priroda sposobna da proizvede.

Zbog svega toga ova “usamljena kuća” u blizini Bajine Bašte je prvo postala regionalna, a zatim i svetska turistička atrakcija.

Na ideju da se sagradi kuća došlo je nekoliko plivača 1968. godine kada im je bilo potrebno mesto za odmor, pa su izabrali jednu stenu sa koje su skakali u vodu. Kako je vreme prolazilo javila se ideja da mesto sebi naprave udobnijim za boravak, te su na vrh stene stavljali razne stvari koje su im omogućavale veći komfor, poput drveta i ostalog građevinskog materijala.

Pošto se trebalo nekako zaštiti i od sunca, počeli su da prave i nešto što je ličilo na krov, a onda su rešili da improvizovanu kolibu pretvore u pravi jednosobni skoro funkcionalni dom izgrađen od solidnog materijala koji bi odolevao prirodnim nepogodama neko izvesno vereme. Verovatno ni sami nisu mislili da će se kuća posle skoro pola veka nalaziti na istom mestu.

Problem je bio kako prevesti materijal na sred reke zbog jake vodene struje po kojoj je Drina poznata, ali su to rešil tako što su neophodne stvari za gradnju prevozili čamcima, a veće komade koji su bil preteški jednostavno puštali uzvodno na reci i dočekivali ih pored stene gde su ih vadili i gradili kuću.

Ova kuća, iako na vrlo neobičnom mestu, sasvim dobro se uklopila u prirodno okruženje koje se smatra jednom od retkih netaknutih oaza prirode u ovom delu sveta i zbog toga pobuđuje pažnju turista iz celoga sveta. (Daily Mail)