Grupa irskih studenata okupila se ne bi li proverila koliko daleko mogu da stignu bez ijednog utrošenog dinara. Njihovo putovanje iznenadilo je, ali i inspirisalo mnoge zaljubljenike u putovanja.

Oko sedamdeset studenata iz Dablina okupilo se početkom marta na događaju „Trinity College Jailbreak“. Reč je o avanturi tokom koje se studenti takmiče u neobičnoj disciplini – udaljiti se od polazne tačke što je više moguće. Vremenski rok je 36 sati, a jedini uslov je da se na avanturu ne sme trošiti novac.

„Mislili smo da se studenti neće udaljiti mnogo od Dablina, gde je bila zajednička startna tačka, da će stići eventualno do Velike Britanije. Nismo mogli ni da zamislimo da će neki od njih izaći iz Evrope“, kazala je u razgovoru za magazin „Time“ organizatorka događaja Sorča Makali.

Pobednici takmičenja, studenti medicine sa Univerziteta u Dablinu, prešli su čak sedam hiljada milja i stigli do Miramara u Argentini! Uspeli su da uđu na let do Buenos Airesa, daju intervju za argentinske radio stanice, voze se taksijem duž argentinske obale i ubede irskog pevača Krisa De Burga da im plati kartu do Dablina. Sve to ovaj dvojac uspeo je bez ijedne izgovorene reči na španskom!

Kako je objasnila Makali, ceo događaj ima dobrotvorni karakter jer je krajnji cilj sakupljanje priloga za humanitarne organizacije.

„Trebalo je da sakupimo četiri hiljade evra, ali već smo premašili brojku od trinaest hiljada“, ponosno ističe ona.

Zanimljivu avanturu doživela je i grupa studenata koja se zaputila ka Aziji i Australiji. Iako na svoje destinacije nisu stigli za 36 sati, omladinci su ipak došli do Sidneja i Bruneja. Čak i oni koji nisu napustili Evropu imali su nesvakidašnje doživljaje na starom kontinentu, a nekoliko prijavljenih takmičara stiglo je i do Srbije. (B92)