Ukoliko maštate o idealnom gradu za vožnju biciklom, pogledajte našu listu gradova koji su kao stvoreni za okretanje pedala.

Mineapolis, Minesota
Mineapolis ima desetine kilometara staza namenjenih biciklistima kao i sistem sa javnim biciklima, Jedina loša strana jesu duge i hladne zime.

Tronhajm, Norveška
Brda koja se nadvijaju nad gradom mogu da uplaše bicikliste, njih 32.000 koji svakoga dana biciklom idu na posao ili u škole.

Dejvis, Kalifornija
Ovaj mali univerzitetski grad voli da se hvali da ima više biciklista nego autombila na svojim ulicama. Ovo je prvi grad u SAD koji je predstavio posebne trake za bicikliste koje sada postoje na 95 odsto glavnih ulica. Grad je potrošio preko 14 miliona dolara na brojne projekte za bicikliste u proteklih 10 godina – što je zaista mnogo ukoliko se u obzir uzme njegova populacija od 65.000 stanovnika.

Boulder, Kolorado
Za jedan planinski grad, Boulder je prilično zgodan za bicikliste sa svojih 300 sunčanih dana godišnje. Grad poseduje skoro 500 kilometara staza za bicikliste.

Kopenhagen, Danska
Ovaj raj za dvotočkaše godišnje troši od 10 do 20 miliona dolara na razne projekte koji za cilj imaju lagodniji život biciklista. Kopenhagen takođe poseduje i besplatne javne bicikle (depozit vam se vraća kada završite sa korišćenjem bicikla).

Portland, Oregon
Portland je poznat kao urbana biciklistička prestonica Amerike zahvaljujući dugogodišnjem planiranju i zalaganju za prava biciklista. Grad poseduje preko 400 kilometara staza za vožnju i brojne mere bezbednosti koje garantuju bezbednost prilikom vožnje.

Amsterdam, Holandija
Amsterdam nije postao prestonica biciklista preko noći. Vlada je još 60-ih godina prošlog veka odlučila da počne da ohrabruje ljude da koriste bicikle kako bi se smanjila buka, zagađenje i gužve u gradu. (Huffington Post)