Nemačka aviokompanija ”Lufthanza” otkazala je danas do podne oko 700 letova u štrajku upozorenja zaposlenih koji je pogodio, pre svega, aerodrome u Frankfurtu i Hambrugu, ali i u Minhenu, Diseldorfu i Klenu.

Stotine aviona je ostalo na zemlji, oko 700 letova, što je skoro sve na unutrašnjim i evropskim linijala je otkazano, a nervozni putnici mogu na internetu da se informišu o statusu svojih letova.

Na aerodromu u Hamburgu otkazano je oko 70 planiranih letova ”Lufthanze”, u Minhenu je anulirano 240 letova, ali nije bilo velike gužve, pošto najveći broj putnika nije došao na aerodrom, jer su bili informisani, a od podne očekuje da ovaj nemački avioprevoznik leti po planu.

Na aerodromu u Diseldorfu otkazano je 49 od ukupno 57 letova ”Lufthanze”, koji su planirani do podne i tu je, prema informacijama ”Lufthanze” veliko učešće zaposlenih u štrajku. Na najfrekventnijem nemačkom aerodromu u Frankfurtu danas su bili otkazani letovi, dugi redovi i nervozni putnici.

”Haos na aerodromu u Frankfurtu”, prenose nemački izveštači sa lica mesta, navodeći da je na terminalu 1 bio red od oko 500 metara i da mnogi ljudi uopšte nisu ni mogli da pronađu gde je kraj reda.

Nemački sindikat Ver.di je u borbi za veće plate zaposlenih u aviokompaniji ”Lufthanza” pozvao na današnji štrajk. Reč je o ”signalu upozorenja” upućenom ”Lufthanzi”, kažu u sindikati Verd.di, navodeći da se, međutim, ne radi o tome da se ukupni saobraćaj i promet parališe.

U tarifnim pregovorima, čija je sledeća runda sutra i u borbi za veće zarade, sindikat Ver.di je za 33.000 zaposlenih u ”Lufthanzi” zatražio 5,2 odsto povećanje zarade u periodu od godinu dana, kao i obećanja o sigurnosti radnog mesta.

Koncern je, međutim, odbacio zahteve i ukazao na napetu privrednu situaciju, nudeći takozvanu ”nultu rundu”, što je u sindikatu Ver.di ocenjeno kao provokacija.

”Ponašanje poslodavca koji izbegava razgovore i zahteva povećanje radnog vremena je provokacija koja kod zaposlenih izaziva jači nemir i ljutnju”, kažu u ovom sindikatu, gde se pregovara o platama zaposlenih u ”Lufthansa Cargo”, ”Catering-Tochter LSG”, ”Lufthansa Technik”, ”Lufthansa Systems”, kao i kod zemaljskog i kabinskog osoblja.

Ovaj najveći nemački avioprevoznik, naime, sprovodi programe štednje i želi da širom sveta ukine oko 3 500 radniih mesta, kako bi, zajedno sa još drugim merama, povećao uspeh u poslovanju za oko 1,5 milijardi evra. (Mondo)