Prelepi, luksuzni hoteli za nezaboravno letovanje. Zvuči kao nešto što je hiljadama kilometara udaljeno od Beograda, a nije.

Pravi hotelski biseri nalaze se i u prvom komšiluku – na Halkidikiju. Sever Grčke često se neopravdano vezuje samo za jeftin turizam, iako ova regija može da se pohvali vrhunskim hotelima koji, po sadržajima i luksuzu, nimalo ne zaostaju za hedonističkim mestima.

Zato ne treba da čudi što mnoge naše poznate ličnosti iz sveta estrade, sporta ili politike svake godine letuju upravo na egzotičnim plažama Halkidikija.

Pravi biser Kasandre, popularnog prvog „prsta“ Halkidikija, svakako je „Sani rizort“, u mestu Sani. Nalazi se 10 kilometara od mesta Nea Fokea, a 80 kilometara od Soluna. Od Beograda je udaljen oko 700 kilometara. Ovaj kompleks je zapravo skup četiri hotela koji se nalaze na tropskoj plaži sa sitnim belim peskom. Tirkizna boja mora u Saniju je kao na Maldivima ili Sejšelima, a „rizort“ ima i svoju luku za jahte prestižnih gostiju koji odsedaju u velelepnim hotel-apartmanima „Porti Sani Vilidž“ i „Sani Asterijas“.

Ništa manje impresivni nisu ni hoteli „Sani bič klub“ i „Sani bič“, koji pored smeštaja sa pet „zvezdica“, u svojim restoranima nude i prvoklasne specijalitete. Nekoliko restorana u ovom mestu je dobilo i čuvene Mišelin „zvezdice“.

Posebno je interesantna luka oko koje se nalazi veliki broj restorana, kafea, taverna i prodavnica, pa mesto „ključa“, kako preko dana, tako i u večernjim časovima. Bele peščane plaže ovog mesta na Halkidikiju (ima ih čak četiri) goste često nagnaju na pomisao kako se nalaze negde na Karibima, a ne na samo nekoliko sati vožnje od Srbije. Proteklih godina gosti ovog hotela bili su Zdravko Čolić, Goran Bregović, Dejan Stanković i drugi sa naše estrade.

Jedan od najboljih porodičnih hotela na Halkidikiju svakako je luksuzan hotel „Okeanija bič“, sa pet „zvezdica“, koji se nalazi u gradiću Nea Moudanija. Za one koji uživaju u jelu i piću, ovaj hotel nudi aranžman po principu „sve uključeno“, što podrazumeva i neograničeno konzumiranje brendiranih pića, ekspresa, kapućina… I plaža „Okeanije“, baš kao i one u Saniju, ima „plavu zastavicu“.

Mnogim našim političarima posebno je interesantan „Porto karas“, smešten na Sitoniji, u blizini živopisno brdovitog Neos Marmarasa. U kompleksu su i golf tereni, ergela konja, vinarija, marina, ali i veliki kazino. Turisti koji ovde letuju su sa dubljim džepom. „Danai bič rizort“ je zvanično rangiran među najboljim malim luksuznim hotelima na svetu. Nalazi se takođe na Sitoniji, a okružen je borovom šumom na predivnoj peščanoj plaži.

I treći „prst“ Halkidikija, Atos, nije rezervisan isključivo za hodočasnike, jer se tu, osim Svete gore, nalazi velelepni hotel „Igl palas“, koji je odmah pored gradića Uranopolis.

Venčanje na plaži
Poslednjih godina, sve popularnije je i venčanje na nekoj od plaža Halkidikija. U Saniju, ovakvu želju gostiju organizuje poseban tim hotelskog osoblja. Takođe, hotel asistira i pri organizovanju crkvenog venčanja. Za validnost ovakvog braka i na teritoriji Srbije neophodno je kontaktirati s konzulatom Srbije u Solunu. (Novosti)