Devičanska ostrva su poprilično maglovit pojam čak i za prosečno obrazovanog čoveka: teško ih je naći na standardnim geografskim kartama. Poređenja radi, to je kao kada bi prosečni Amerikanac na karti Evrope tražio Babušnicu.

Ostrva se nalaze šezdesetak milja istočno od Portorika i 1.100 kilometara jugoistočno od Floride. Tu živi tek nešto više od 30.000 stanovnika. Devičanska ostrva sačinjava stotinjak malih ostrva razasutih u Karipskom moru. Četrdeset ostrva je pod zaštitom britanske krune, dok je 60 preostalih pod patronatom SAD.

Amerikanci su 1917. godine kupili ova ostrva za pet miliona dolara u zlatu.

Američka Devičanska ostrva danas su turistički raj, dok su britanska ostrva izrasla u carstvo ofšor biznisa, odnosno u jedinstveni azil svetskog finansijskog kriminala. Ovde se okupio krem belosvetskih finansijskih manipulatora sa svih pet kontinenata. Na ostrvima je registrovano neverovatnih 380.000 međunarodnih kompanija, a taj broj svakodnevno se uvećava. Poseban šarm ovih ostrva u tome je što je vlasnicima ovih kompanija nemoguće ući u trag. Lokalne vlasti ne interesuje ko su stvarni vlasnici tih kompanija. Firma se na Devičanskim ostrvima “osniva” za manje od pet minuta. One koje mrzi da 35 sati lete avionom do ove karipske nedođije, a prisiljeni su da zbrinu kapital, firmu mogu da osnuju i telefonom.

Lokalna vlast garantuje potpunu anonimnost svakom biznismenu. Mada je opšte poznato da su Devičanska ostrva carstvo sumnjivog novca, lokalne vlasti neprestano ističu kako je “borba protiv međunarodnog finansijskog kriminala glavna odrednica vladine politike”. Lokalcima je jedino važno da se uredno izmiruju mesečni “troškovi održavanja” u iznosu od 500 do 700 dolara, što je, kada se sve sabere, više nego solidan prihod za dvadesetak hiljada stanovnika, koliko ih živi na najvećem ostrvu Tortola i glavnom gradu Rod Taunu. Samo po tom osnovu – dakle, ni luk jeli ni luk mirisali – lokalne vlasti godišnje inkasiraju više od 150 miliona dolara. Zato i ne pomišljaju da uvode poreze. Najviše novca ipak donosi turizam, koji je u velikoj ekspanziji.

Ovde nema nezaposlenih. Svi rade i po nekoliko poslova. Nema ni kriminala. U lokalnom zatvoru ima mesta samo za dvojicu prestupnika koje vikendom izbacuju iz zatvora jer niko neće da ih čuva. Doskora su o redu i miru na ostrvu brinula dva policajca. Sada ih je zbog razvoja turizma dvadesetak. Jedan od težih prestupa na Devičanskim ostrvima je pušenje na javnom mestu. Neupućenog gosta to zadovoljstvo može da košta i do 500 dolara.
(Danas)